Επειδή, εκτός των δικών μας, εντοπίζουμε και άλλων λάθη και παραλείψεις… αυτή τη φορά, ας πάμε στο Ναύπλιο, το οποίο οι Τριπολιτσιώτες πάντα επισκέπτονται…

Συντηρήθηκε, πρόπερυσι, ο ανδριάντας του Θ. Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, μετά πάμπολλες δεκαετίες απραξίας…, έργο του μεγάλου γλύπτη, Λ. Σώχου, πανομοιότυπο, του οποίου, υπάρχει εμπρός στην παλιά Βουλή της Αθήνας. Επιπρόσθετα, εκείνο, που, έπρεπε να πράξουν, οι αγαπητοί Ναυπλιείς, ήταν να «εμφανίσουν» το άγαλμα και να το δώσουν ολόκληρο και πασιφανές στα μάτια του επισκέπτη… δηλ. να κοντύνουν τα, πέριξ, δέντρα ώστε να φανεί ο ανδριάντας… διαφορετικά, αν δε γίνει αυτό, ας του αλλάξουν θέση… όπως π.χ. μπορούν να το τοποθετήσουν στη μικρή πλατεία του λιμανιού… Το 1900 που τοποθετήθηκε στη σημερινή θέση του, το τοπίο ήταν γυμνό· όμως, σήμερα, «έγινε δάσος»…

Για να θυμηθούμε, τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν το 1901 ενώ, η φιλοτέχνηση του, άρχισε το 1884, στο Παρίσι, από τον Λάζαρο Σώχο… κατόπιν εράνου των Ναυπλιέων… Για τη χύτευση του χρησιμοποιήθηκε υλικό από άχρηστα κανόνια της Επανάστασης, βάρους 5 τόνων τα οποία διέθεσε η, τότε, Κυβέρνηση “εκ των τηλεβόλων του Παλαμηδίου”! Το πανομοιότυπο του, της Αθήνας, τοποθετήθηκε το 1903…!
Η μοναδική συντήρηση έγινε με εντολή του, τότε, Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά -η σύζυγος του είναι από το Ναύπλιο- προς τον Υπ. Πολιτισμού, κατόπιν παράκλησης του Δημάρχου, και ο ανδριάντας αποκολλήθηκε από τη βάση του… τουτέστιν “ο Κολοκοτρώνης, τ’ Αναπλιού, μετά 113 έτη καβάλας, ξεπέζεψε” και οι εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν μέχρι το τέλος άνοιξης του ’14…
Με «τον δικό μας Κολοκοτρώνη» τι θα γίνει…; τι θα γίνει με τον «ανδριάντα Ζορρό» της πλ. Άρεως, ο οποίος, σε καλή θέση είναι, όμως, ο ίδιος ο ανδριάντας πρέπει ν’ αντικατασταθεί και να δώσει, τον Θ. Κολοκοτρώνη, όπως ήταν δηλ. σκεπτόμενο και στρατηγικό, κι όχι “ξιφομάχο”…! Αν και έχουμε εντοπίσει πάμπολλες φορές την καρικατούρα του ανουσιουργήματος… παρουσιάζοντας και άλλων επωνύμων τις ίδιες, μ’ εμάς, ιδέες και παρατηρήσεις…, δυστυχώς, τ’ αυτιά κάποιων είναι «πέτσινα»…

 

(55)