ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, φέτος, το 2022, κλείνει και γιορτάζει τα 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας της (1992 – 2022), είτε ως έντυπη είτε ως ηλεκτρονική· η εφημερίδα κουλτούρας, που, γεννήθηκε από την αγάπη του εκδότη της, ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΑΓΑΛΙΩΝΗ· από την αγάπη του για την Τρίπολη και την Αρκαδία. Ναι, του Ν.Γ. γέννημα και θρέμμα του αφαλού της Τριπολιτσάς, στην οποία Τρίπολη συνεχίζει να ζει, να εργάζεται και να διαβιεί συμμετέχοντας στα πολιτιστικά κοινά!

Μέσα, λοιπόν, απ’ αυτόν τον έρωτα… ξεπήδησε η Ο.Α. τον Σεπτέμβρη του 1992, σε σχήμα “ταμπλόιντ”, ασπρόμαυρη και πυκνογραμμένη, αρχικά 16σέλιδη, αργότερα ως 24σέλιδη αλλά και με 40 σελίδες κάποιες φορές και, για πολλά χρόνια -κάτι που συνεχίζει και σήμερα- ως 32σέλιδη, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς πομπώδεις τίτλους και διαφημίσεις, μακριά από ανούσια και διχαστικά κομματικά…! Πολύ γρήγορα αποτέλεσε το “κάτι άλλο” στον επαρχιακό περιοδικό τύπο με το λογότυπό της να θυμίζει οδονυμική πινακίδα!

Είναι μια μηνιαία εφημερίδα–περιοδικό με, αυστηρά, Τριπολίτικη και Αρκαδική ύλη· μια εφημερίδα, πραγματικά -και όχι κατ’ ευφημισμόν-, αδέσμευτη και αντικειμενική, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη· μια εφημερίδα τοπικής -και όχι μόνο- κουλτούρας, πρωτοποριακή στο είδος της, με το καθωσπρέπει μορφωτικό τακτ που αρμόζει από άνθρωπο σε άνθρωπο…

Κάθε φορά υπάρχει πληθώρα ύλης από ειδήσεις και κοινωνικά θέματα, ιστορία και λαογραφία, τέχνες και γράμματα, συνεντεύξεις και αφιερώματα, άρθρα και κριτική, εκκλησία και εκπαίδευση, κείμενα για την αντίσταση και την αυτοδιοίκηση… τουτέστιν 32 ολόγιομες σελίδες!

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

  1. Η απόρριψη του πληθυντικού αριθμού κατά τις προσαγορεύσεις… αφού είναι πράγμα αδιανόητο ν’ απευθύνεσαι σ’ έναν και να του λες “τι κάνετε”…!
  2. Η απόρριψη του “κύριος” και “κυρία” προσαγόρευση λίαν υποτιμητική για τον εαυτό μας, να βάζεις “κυρίαρχους κι αφέντες” πάνω από το κεφάλι σου όταν, για τη λευτεριά, έχουν χυθεί τόννοι αίματος…! Καλά, για το “δεσποινίς” δεν υφίσταται θέμα, με το ερώτημα “άραγε, υπάρχουν δεσποινίδες, σήμερα”;
  3. Η θέσπιση και στο γραφτό λόγο της καθομιλουμένης αφού, κι εδώ, είναι ακατανόητο να διαφέρει ο προφορικός λόγος από τον γραφτό…!

 

ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ

Αν και ο καθείς κρίνεται από το βίο και την πολιτεία του… και όχι από το τι δηλώνεις, το δικό μας πιστεύω είναι:
Οι Αρχές της Γαλλικής Επανάστασης:
Ελευθερία – Ισότητα – Δικαιοσύνη ήτοι Δημοκρατία – Ανθρώπινη Αλληλεγγύη – Κοινωνική Δικαιοσύνη

 

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Α. Στα 30 χρόνια “χάρτινης” και μη κυκλοφορίας της η ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έχει να επιδείξει πάμπολλα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από τη ζωή και τη δραστηριότητα τών, όπου γης, Τριπολιτών και Αρκάδων και, παράλληλα, πληθώρα προτάσεων και ιδεών για μια καλύτερη Τρίπολη και Αρκαδία!

Β. Κατά διαστήματα η Εφημερίδα εκδίδει 16σέλιδα Α4 ιστορικού ή λογοτεχνικού περιεχομένου…

Γ. Η ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έχει εγκαταστήσει το “περισκόπιό” της στον “αφαλό” της Τρίπολης! Ήτοι “σκέπτεται” και γράφεται στο κέντρο της πόλης! Το γραφείο της Ο.Α. κατά σειρά στεγάστηκε: στην οδό Δεληγιάννη, στη Χρυσοστόμου Σμύρνης και, σήμερα, στην Αγίου Δημητρίου 9.

Δ. Πολύ μεγάλης απήχησης έτυχαν οι Τρεις Πανελλήνιοι Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Διηγήματος και Ποιήματος, με αξιοσέβαστα χρηματικά Βραβεία! Τις τρεις Κριτικές Επιτροπές τις συγκρότησαν τα μεγαλύτερα ελληνικά ονόματα της Λογοτεχνίας με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό, Θανάση Βαλτινό!

Ε. Παράλληλα, η Ο.Α. προέβηκε σε εφτά (7) τοπικές πανέμορφες εκδόσεις βιβλίων, με κορυφαία την “Πνευματική Αρκαδία”, μνημειώδες 2τομο έργο 1.650 σελίδων!

ΣΤ. Η πανελλαδική επιτυχία της Ο.Α. έγκειται στους εκλεκτούς, άμισθους Συνεργάτες της και στην αγάπη του κόσμου γι’ αυτήν. Όλοι τους με την πρέπουσα ευσυνειδησία και ανιδιοτέλεια χάραξαν καθαρές σκέψεις σμιλεύοντας, με ήθος και σοβαρότητα, χαρακτήρες! Δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι αλλά “χομπίστες”, που, όμως, δουλεύουν μ’ επαγγελματική ευσυνειδησία. Είναι κάτοχοι της νέας αντίληψης για τη δημοσιογραφία στην οποία προσαρμόζουν την παραδοσιακή, κάτω από την μπαγκέτα του Εκδότη και Δ/ντή, Ν.Γ., που, χάραξε και δίδαξε την επαφή με το αναγνωστικό κοινό, με πρωτοποριακό τρόπο γραφής και παρουσίασης των θεμάτων! Από την Ο.Α. ξεπήδησαν αρκετοί δημοσιογράφοι, που, σήμερα, στελεχώνουν και άλλα τοπικά έντυπα και site… Τον ακρογωνιαίο λίθο της Εφημερίδας αποτέλεσε για πολλά χρόνια ο αείμνηστος, πλέον, Επίτιμος Δ/ντής της, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ!

 

ΣΚΟΠΟΣ

Επιδίωξη της έκδοσης της ΟΔΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ δεν είναι μόνο η ενημέρωση τών, όπου γης, Τριπολιτών και Αρκάδων, με ειδήσεις, ρεπορτάζ και άρθρα που αφορούν την Τρίπολη και την Αρκαδία αλλά και η παρουσίαση επίλεκτων Ιστορικών και Λαογραφικών θεμάτων που άπτονται του τόπου μας, χωρίς ν’ αφήνουμε απέξω εκλεκτά κείμενα Τέχνης και Λογοτεχνίας που μορφώνουν και ψυχαγωγούν τους συμπατριώτες μας…

 

ΣΤΟΧΟΙ

Η Ο.Α. επιτυγχάνει το σκοπό της με τους παρακάτω στόχους:

α) “Παντρεύει” το χθες με το σήμερα για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, αλλά και να δρομολογείται το μέλλον του τόπου μας και των ανθρώπων του…

β) Συσφίγγει τις σχέσεις των Τριπολιτών και Αρκάδων, εντός κι εκτός Ελλάδας, με την παραίνεση να μην ξεχνούν τη γενέτειρα την οποία πρέπει να επισκέπτονται και να είναι αρωγοί της…

γ) Για τις ανάγκες της Εφημερίδας και των αναγνωστών της δημιουργεί “Μικρή Αρκαδική Βιβλιοθήκη” με βιβλία Αρκάδων συγγραφέων ή βιβλία Αρκαδικού περιεχομένου ανεξαρτήτως της καταγωγής των συγγραφέων τους, καθώς και με γενικά βιβλία Ιστορίας και Πολιτισμού, Τέχνης και Λογοτεχνίας…

δ) Συλλέγει παλιές φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, παραδοσιακές ενδυμασίες, μικρά έπιπλα και σκεύη… της Τρίπολης, ώστε να διασωθούν και αποτελέσουν υλικό μελέτης, Εκθέσεων αλλά και τοπικών εκδόσεων…

ε) Οργανώνει Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς Διηγήματος και Ποιήματος.

στ) Κατά καιρούς συμπεριλαμβάνονται στην εφημερίδα 8σέλιδα Ιστορικά ή Λογοτεχνικά ένθετα…

ζ) Τοπικές εκδόσεις…

η) Φιλοτέχνηση και τοποθέτηση των προτομών στην Τρίπολη τών: Θ. Συναδινού, Ιω. Παναγιωτόπουλου-Κούρου, Ν. Σπηλιάδη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιώργου Μπουζιάνη…

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ

Είτε στην έντυπη μορφή της είτε στην ηλεκτρονική, η Ο.Α. είναι μία Εφημερίδα–Περιοδικό Αρκαδικής κουλτούρας και Τριπολίτικου ταμπεραμέντου, άνευ διαφημίσεων και κομματικών και παραταξιακών κειμένων, που, εκδίδεται περιοδικά και ΔΩΡΕΑΝ…

 

ΜΟΧΛΟΙ

α) Η εφημερίδα και το site γράφεται και παρακολουθείται από πολυμελή Επιτροπή, η οποία Ομάδα των Συνεργατών έχει και την ευθύνη…

β) Το τεχνικό κομμάτι καλύπτεται με την ευγενική προσφορά του Δημιουργικού γραφείου Matrix desing!

 

ΠΡΟΣΩΠΑ

1. ΕκδότηςΔιευθυντής της Ο.Α. είναι ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΩΝΗΣ, συνταξιούχος, σήμερα, Εκπαιδευτικός του Κλάδου της Στοιχειώδης Εκπαίδευσης. Είναι Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης και Πτυχιούχος Ωδικής του Ελληνικού Ωδείου. Έχει φοιτήσει στην ΑΣΟΕΕ και την Πάντειο Σχολή, χωρίς να πάρει πτυχίο.

Ο Ν.Γ. ήταν παντρεμένος με τη +ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΟΥΓΑΡΓΑΛΙΩΝΗ τ. Δ/ντριας ΙΚΑ Τρίπολης και τ. Συν/στριας ΙΚΑ Περιφ. Πελ/σουτυχ. ΑΣΟΕΕ). Έχει δύο παιδιά, την ΕΥΗ, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου ΑθήναςΥπάλ. Τράπεζ. Alpha Bank -σύζ. του Γ. Τουρή- και τον Δρ. ΒιοπαθολογίαςΜικροβιολογίας, ΑΝΤΩΝΗ, πτυχιούχο Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθήνας -σύζ η Χρ. Βρετού. Τα παιδιά του, του χάρισαν τρία εγγόνια.

2. Επίτιμος Διευθυντής της Εφημερίδας ήταν «μέχρι χθες» ο βετεράνος της δημοσιογραφίαςολυγραφότατος, Καθηγητής Δραματικής σχολής, Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Λαογράφος…) ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ.

 

ΑΚΟΜΗ Ο Ν. Γ. ΥΠΗΡΞΕ:

1. Εκδότης του Περιοδικού «ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ» στα πλαίσια της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
2. Εκδότης του Περιοδικού «ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ»
3. Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Αρκαδίας
4. ΠροΠρόεδρος Ροταριανού Ομίλου Τρίπολης
5. Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΦΕΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
6. Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
7. Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
8. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΝΕΟΜ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»
9. Μέλος πολλών Συλλόγων
10. Καθηγητής Μουσικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Τρίπολης
11. Προϊστάμενος Περιβαλλοντικής Α/θμιας Εκπ. Ν. Αρκαδίας
12. Αρθρογράφος, σε Αθηναϊκά και Αρκαδικά Έντυπα
13. Δ/ντής Παραγωγής της Κινηματογραφικής Ταινίας «Έρωτας κάτω από τη Χουρμαδιά» (1ο Βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
14. Εκδότης των Βιβλίων «Ο Έλληνας Αντάρτης Φράνκο Ουρσίνο», «Αρκαδισμός», «Αρκαδικά Σύμμικτα», «Πνευματική Αρκαδία Ι και ΙΙ» και «Ανύτη η Τεγεάτισσα» και “Ενθύμιον Τριπόλεως”.
15. Εισηγητής Μουσικών Θεμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
16.
Ιδρυτικός πυρήνας τηςΈνωσης Χορωδιών Ελλάδοςκαι τηςΣτέγης Ελληνικών Χορωδιών
17. Ο εμπνευστής των Πανελληνίων Συνεδρίων Χορωδιών
18. Έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού (μην το γελάτεαφού, εκείνες τις εποχές που υπηρετήσαμε δυόμιση χρόνια, ο, χωρίςλούφα”, Στρατός, ήταν μεγάλο σχολείο…)

 

ΒΡΑΒΕΙΟ

Ύψιστη διάκριση της Εφημερίδας είναι η βράβευσή της με το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο 2006 –στην κατηγορία τηςαπό το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ!