Θα ισχυριζόμασταν, ότι, το ιδεωδέστερο σημείο για την, εν Τριπολιτσά, παρέλαση, είναι αυτό, της πλ. Άρεως, δηλ. με το πρόσταγμα «προς παρέλασιν οδηγός δεξιά, εμπρός μαρς», οι επίσημοι να είναι επί της πλ. Άρεως… οπότε η αφετηρία, δεν θα είναι άλλη, από την Κεντρική πλ…. όπως έγινε κατά την 23η Σεπτεμβρίου, πέρυσι… Δεν ήταν η πρώτη φορά που, οι επίσημοι, επί εξέδρας όρθιοι ή καθήμενοι, παρακολουθούσαν την παρέλαση από την πλευρά της πλ. Άρεως ατενίζοντας, απέναντι, το Δικαστικό Μέγαρο…

Το μεγάλο προσόν του σημείου αυτού είναι, ότι, τα παρελαύνοντα τμήματα έχουν περί τα 350 μ. για ν’ αναπτυχθούν! Ναι· για να πάρουν τις θέσεις τους, τη στοίχισή τους και τη ζύγισή τους, ν’ αναπτυχθούν, πλήρως· ναι, έχουν περί τα 350 μ… Στα 350 αυτά μέτρα, εκατέρωθεν, δύναται ν’ αναπτυχθούν και οι γονείς και λοιποί Τριπολίτες και των περιχώρων οι οποίοι είθισται να παρακολουθούν την παρέλαση· πρόκειται για 1000άδες Λαού! Έμμεσα, οι μαθητές αποτίουν φόρο τιμής και προς τον στρατηλάτη Θ. Κολοκοτρώνη, τη στιγμή, που, κλείνουν το κεφάλι, δεξιά, προς τους επισήμους αφού, όπισθέν τους, είναι ο ανδριάντας…

Ενδείκνυται, λοιπόν, αυτή η θέση, και διότι εξυπηρετεί ακόμη 100 μ. παρακολούθησης (μέχρι το τέρμα των πάρκων), εκατέρωθεν, από κόσμο… αφού τα τμήματα διαλύονται στην αρχή της Αγίου Κωνσταντίνου, και διότι η εξέδρα των επισήμων είναι στο πλέον εντυπωσιακό απλόχωρο και ιδανικό μέρος!

Ανεπιτυχείς κρίνονται οι, κατά καιρούς θέσεις των επισήμων, όπως: α) επί των σκαλοπατιών του Δικαστηρίου, β) εμπρός από το Δημαρχείο και γ) απέναντι από το «Μαλλιαροπούλειο»…

Στην α) περίπτωση, αν και το φόντο, όπισθεν των επισήμων είναι, πραγματικά, ιδεώδες (Δικαστικό Μέγαρο, ανδριάντες…), όμως, τα τμήματα, μ’ αφετηρία την αρχή της Αγίου Κων/νου, δεν προφθάνουν ν’ αναπτυχθούν αφενός κι αφετέρου, από μόνα τους από τον Άγιο Παύλο και πάνω, διαλύονται αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όλους όσους έχουν πάρει θέση, από εκεί και πάνω, να παρακολουθήσουν…

Στη β) περίπτωση (εμπρός από το παλαιό Δημαρχείο) μ’ αφετηρία την αρχή της Καλαβρύτων… πάσχει μόνο στο μη ευρύχωρο του πεζοδρομίου…

Η γ) περίπτωση -έναντι του «Μαλλιαροπουλείου»- αντενδείκνυται διότι το περιθώριο ν’ αναπτυχθούν τα τμήματα -μ’ αφετηρία την Κεντρική πλ.- είναι πάρα πολύ μικρό… εκτός κι αν η αφετηρία της παρέλασης είναι η Λέσχη Αξιωματικών…· είναι

η δ) περίπτωση, που, δεν έχει μέχρι σήμερα δοκιμασθεί…

Μια ε) θέση είναι να τοποθετηθεί η εξέδρα των επισήμων επί της ανατολικής πλευράς της πλ. Πετρινού -παλιό Σιταροπάζαρο- ήτοι να ξεκινούν τα τμήματα από την αρχή της Αγίου Κων/νου! Καλή κι αυτή η τοποθεσία διότι, στο φόντο, υπάρχει το «Μαλλιαροπούλειο»!

Στις παραπάνω προτάσεις η «ένσταση» θα προέλθει από τα δύο γκρουπ των καταστηματαρχών: α) της οδού Εθν. Αντίστασης και β) της οδού Κέννεντυ, επειδή, στον δρόμο που γίνεται η παρέλαση, τα μαγαζιά έχουν «την τιμητική τους»… Αν, λοιπόν, γίνεται συνεχώς επί της Κέννεντυ θα μουτρώσουν οι της Εθν. Αντίστασης… όπως και το ίδιο θα συμβεί σ’ αντίθετη περίπτωση…· γι’ αυτό χρειάζεται μια ίση μεταχείριση… Μπορεί δηλ. η παρέλαση της «23ης Σεπτέμβρη 1821», επειδή κρατάει ακόμη το καλοκαίρι, να γίνεται στην πλ. Άρεως και αυτή της 28ης Οκτωβρίου 1940” και «25ης Μαρτίου 1821» να γίνεται στο «Μαλλιαροπούλειο»… με το Καρναβάλι στην Κέννεντυ…

Με την ευκαιρία, μεταφέρουμε παράπονα Αναγνωστών μας σχετικά με την παρέλαση της «23ης Σεπτέμβρη 1821», αλλά και, γενικά, για τις παρελάσεις· παρατηρήσεις, που, σε μελλοντική παρέλαση, πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον Δήμο Τρίπολης:

1)Γιατί, τα Σχολεία να παρελαύνουν, μόνο μ’ ένα ή δύο αντιπροσωπευτικά τμήματα, κι όχι με όλο τον όγκο της δύναμής τους; Δηλαδή, τα Δημοτικά μ’ όλες τις τάξεις τους, το ίδιο και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αλλά και τα Νηπιαγωγεία αν είναι δυνατό! Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να προστρέξουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση δεκάδες χιλιάδες λαού… όλοι οι γονείς… αφού, «κακά τα ψέματα», για να πάει ένας γονέας στην παρέλαση… πάει για να ‘δει το παιδί του…

2) Στην τελευταία παρέλαση της 23ης Σεπτεμβρίου η αφετηρία των τμημάτων ήταν ο φούρνος Τσουκαλά! Εκεί ήταν η Φιλαρμονική! Κι όμως· από την αρχή της Κέννεντυ, δεξιά κι αριστερά, είχε παραταχθεί πολύς κόσμος διότι νόμιζε ότι, η αφετηρία των τμημάτων θα είναι η πλ. Αγ. Βασιλείου… Όλοι, αυτοί, λοιπόν, έχασαν την παρέλαση! Κι όχι μόνο την έχασαν αλλά δυστρόπησαν κι έφυγαν στενοχωρημένοι! Δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό· η αφετηρία είναι η Κεντρική πλ. και μόνο αυτή! Ο Κόσμος θα βρίσκεται, εκατέρωθεν, της οδού Κέννεντυ, από την αρχή της. Ας το προσέξουν οι Τελετάρχες…

3) Ο ή οι Τελετάρχες, ας έχουν υπόψη τους το Πρωτόκολλο των επισήμων… ποιοι δηλ. ανεβαίνουν στην εξέδρα… Ας περιφρουρήσουν την όλη κατάσταση κι ας απομακρύνουν τα «νούμερα» που, με το ζόρι, θέλουν να το παίζουν «βουλευτές», «Περιφερειάρχες», «Δήμαρχοι»… Άλλοι, εξ αυτών, είναι πράγματι «νούμερα», άλλοι είναι χαζοί, υπάρχουν, όμως, και οι «γυμνοσάλιαγκες» που μια ζωή «έρπουν» και… Να μην επαναληφθεί αυτό γιατί εξαγριώνει τους αγνούς θεατές της παρέλασης, τους νομιμόφρονες, τους σοβαρούς…

4) Οι Χοροί· παλιά γίνονταν ώρα 3.00 μ.μ. στην πλ. Κεντρική! Τα κατοπινά χρόνια λαβαίνουν χώρα, αμέσως μετά την παρέλαση, επί της πλ. Άρεως. Διαλέξτε και πάρετε…

(Η Εφημερίδα είναι κάθετη, ως προς την παρέλαση της «28ης Οκτωβρίου 1940»… Αυτή πρέπει να καταργηθεί! Δεν έχει νόημα… Και η Γερμανία και η Ιταλία έχουν Δημοκρατία… αλλά και τότε, το καθεστώς τους, το επέβαλαν οι ολίγοι κι όχι ο Γερμανικός και Ιταλικός Λαός! Και με τις δύο αυτές Χώρες, έχουμε αναπτύξει άριστες σχέσεις, αμέσως μετά το ’50…, δείγμα ότι στέλνουμε τα παιδιά μας στα Πανεπιστήμια τους και μας τα μορφώνουν! Εμείς, με τις παρελάσεις, τι θέλουμε να παραστήσουμε; Πέρασαν τρία τέταρτα του αιώνα… οπότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να καταργηθούν τα «ταρατατζούμ» στις 28 Οκτώβρη)…

(44)