Ποιος να το φαντάζονταν. Να φτάναμε στο σημείο να επανέρχονταν ο καφές από ρεβυθι. Ναι αυτός που έπιναν στην Κατοχή λόγω ανέχειας στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Η φτωχοποίηση της κοινωνίας και…
εξαιτίας της πληθώρας καθαρά εισπρακτικών φορολογικών μέτρων καθιστά την κοινωνία όμηρο σε ένα φαύλο, μη παραγωγικό κύκλο. Άλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι Όσο ανεβαίνουν οι φόροι τόσο θα συμπεριφέρονται όλοι με τη λογική ο σώζων εαυτόν σωθήτο. Όσο ο πολίτης πληρώνει, στερείται, ξεζουμίζεται και βλέπει την μαύρη τρύπα να μεγαλώνει, τόσο θα ψάχνει τρόπο να περισώσει έστω και μισό ευρώ. Οι νέοι φόροι, αναμεσά τους και αυτός που διογκώνει τεχνητά την τιμή του καφέ είναι μια σαφή απεικόνιση ενός παραλογισμού που κυριαρχει τα τελευταία 5 χρόνια το λιγότερο.

Τότε, στην Κατοχή υπήρχε φτώχεια λόγω ειδικών συνθηκών. Ο ξένος κατακτητής απομηζούσε την χώρα και το λαό. Όμως, υπήρχε η ελπίδα να βγούμε από αυτό. Υπήρχε η ελπίδα της λήξης του πολέμου. Τώρα, ο φαύλος κύκλος των 21 φόρων των περισσοτερων από 3 δις ευρώ δεν έχει ελπίδα να τελειώσει. Απλά να αυξηθεί. Είναι σαν να μαστιγώνεις μια ισχνή αγελάδα για να τα τρέξει ή να την μαλλώνεις που δεν έχει γάλα. Όπως επισημαίνει στο ιστολόγια του ο Θοδωρής Τσίκας “Είναι φανερό πως όσο περισσότερους φόρους βάζεις τόσο λιγότερους θα εισπράττεις. Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην οικονομία για να το καταλάβεις. Η μη έκδοση αποδείξεων έχει γίνει πλέον επιστήμη και όσοι πίστεψαν πως ο μπαμπούλας των ημερήσιων λουκέτων θα “έβαζε μυαλό” στους επαγγελματίες, ειδικά των τουριστικών περιοχών, μάλλον έπεσαν έξω και σε αυτήν τους την πρόβλεψη”. Για αυτό ζούμε ένα déjà vu: Να αυτομαστιγωνόμαστε με νέους φόρους και όχι να λαμβάνουμε πρωτοβουλιες για διευρυνση της αγοράς. Το έχει δείξει και το παράδειγμα της αύξησης του ΦΠΑ: όσο αυξάνεται η τιμή του καφέ, οι πολλοι θα τον στερούνται, και οι επιχειρηματίες θα απολύουν, θα κλείνουν, θα κλέβουν και δεν θα πληρώνουν φόρους.

Οργή και μαζικός ξεσηκωμός και στα social mediaΤα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες πολίτες που βρίσκουν αντίθετο ως μέτρο τον Φόρο που προτίθενται να περάσει η Κυβέρνηση στον αγαπημένο καφέ του Έλληνα, δημιουργούν το δικό τους κίνημα “αντίστασης” μέσω των Κοινωνικών δικτύων, αντιδρώντας -ίσως και για πρώτη φορά- τόσο έντονα στην επικείμενη αύξηση από 01/01/2017, κόβοντας ουσιαστικά την αγαπημένη τους συνήθεια η οποία θα αυξηθεί έως και 50% από τις βλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Δεκάδες σκίτσα κυκλοφορούν στο facebook, ενώ ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του ένα κίνημα, που προτρέπει χρήστες του διαδικτύου σε μαζικό ξεσηκωμό. Δείτε εδώ: www.facebook.com/Maskovountonkafe-148551422266366/?hc_ref=SEARCH&fref=nf

 

 

 

 

 

(328)