Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 4.00 το απόγευμα -στο Κοιμητήριο Βούλας- αποχαιρετήσαμε την εκλεκτή, χαρισματική και πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία και εξαδέλφη
ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΙΑΜΠΑΛΗ – ΜΑΝΕΤΑ
συνταξιούχο εκπαιδευτικό και πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών.

Μαζί μας, παραβρέθηκε και συμπροσευχήθηκε πλήθος συγγενών, φίλων, κουμπάρων, συμπατριωτών και Τριπολιτών.
Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο γιος της Νικόλαος Γ. Μανέτας -Προϊστάμενος Διαχειριστής Αρχής του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης Τροφίμων- αποχαιρέτησε τη μητέρα του, αναφερόμενος στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την εννιάχρονη περιπέτεια της υγείας της.

Η ΟΔΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της σε όλους.
Αιωνία η μνήμη!

 

Αγαπημένη μας μητέρα,
Μαζευτήκαμε σήμερα όλη η οικογένειά σου, οι συγγενείς και οι φίλοι σου, στο μεσουράνημα του ήλιου, μέσα στο φως, στο λευκό και το γαλάζιο, εδώ ψηλά, όσο πιο κοντά στο άλλο, στο διαφορετικό, στο άυλο, στο θεϊκό, σε κείνο που σου ταίριαζε περισσότερο, για να αποχαιρετίσουμε εσένα, το πιο λαμπρό, το πιο φωτεινό, το πιο αγνό και καθαρό, το πιο διαφορετικό κομμάτι του εαυτού μας, εκείνο που θα θέλαμε να είμαστε, εκείνο που θα έπρεπε να αναζητούμε και εκείνο που τελικά τα γήινα, τα χθόνια παλεύουν να περιορίσουν, να μειώσουν, να εξαφανίσουν.
Δεν τα κατάφεραν όμως όσο και αν φαινομενικά δημιουργείται η εντύπωση αυτή. Διότι εσύ με τους αδιάκοπους αγώνες σου, στις δοκιμασίες που σου επιφύλαξε η μοίρα, κατάφερνες πάντα να αποδεικνύεις τη δύναμη της ψυχής, τη δύναμη του ανώτερου, τη δύναμη του πνευματικού.
Και αυτό δεν ήταν τυχαίο, δεν συνέβαινε ασυνείδητα ή υποσυνείδητα, αλλά συνέβαινε διότι ήσουν άνθρωπος χαρισματικός, προικισμένος. Προικισμένη με χαρίσματα που από τη μια θα έλεγε κανείς ότι είναι ασύμβατα με τούτο τον κόσμο, με τούτη τη πραγματικότητα, τη μίζερη, τη καθημερινή, τη κακιά πολλές φορές, αλλά που από την άλλη είναι αυτά τα χαρίσματα που έδιναν το παράδειγμα σε όλους μας, που έδιναν τον προσανατολισμό, το υπόδειγμα, το πρότυπο, του πως πρέπει να είμαστε, του που πρέπει να φτάσουμε και του τι πρέπει να γίνουμε. Με αυτή την έννοια καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είτε η προσωπικότητά σου, η ψυχή και το είναι σου ήταν ασύμβατα με τον τόπο και το χρόνο που επέλεξαν να εμφανιστούν είτε και τείνουμε προς αυτό, το θεϊκό σχέδιο σε προόρισε να μας δώσεις ένα καλό μάθημα, να μας δείξεις τι χρειάζεται και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες της ζωής, να γίνεις οδηγός μας για έναν καλύτερο κόσμο με λιγότερο πόνο, λιγότερο μίσος, λιγότερη ύλη.
Το ότι ήσουν χαρισματική δεν αργούσε κάποιος να το καταλάβει. Από την εξωτερική σου όψη, το φωτεινό σου πρόσωπο, την ομορφιά και τη λάμψη του, την κορμοστασιά σου, τις αναλογίες και την αρμονία στην εμφάνισή σου. Όλοι άλλωστε έχουν να λένε για την ομορφιά της νιότης σου και να θυμούνται την Νίτσα, την πιο όμορφη κοπέλα της Τρίπολης.
Τα χαρίσματα όμως που έκαναν όλους εμάς να σαστίζουμε και να θαυμάζουμε είχαν να κάνουν με τον ψυχισμό σου, την πνευματική σου καλλιέργεια και την πολυσύνθετη προσωπικότητά σου. Φύση ιδιαίτερα ανήσυχη, με πολλές ευαισθησίες, ψυχοσύνθεση με βιώματα από πολλές ζωές, ανώτερα δουλεμένη, που εξωτερικευόταν μέσα από περιέργειες ή και ακατανόητες πολλές φορές για εμάς εκφάνσεις και τρόπους. Σίγουρα έβλεπες και διαισθανόσουν πολλά περισσότερα από όλους μας και το καταλαβαίναμε αυτό από τα καλλιτεχνικά σου χαρίσματα και δημιουργίες μέχρι και τον τρόπο που αντιμετώπιζες την καθημερινότητα, τα προβλήματα και τις δοκιμασίες σου.
Προσιτή και απόμακρη μαζί, περήφανη, με εγωισμό και αξιοπρέπεια, αυθεντική, ιδιαίτερα κοινωνική, αυθόρμητη, πρόσχαρη, χαμογελαστή, αγαπητή, εκφραστική, ευφυής με αναλυτική και κριτική σκέψη και έφεση στα γράμματα και τις τέχνες. Από μικρή έδειξες το ταλέντο σου στη ζωγραφική, σου άρεσε το διάβασμα, η μουσική, ο χορός. Σπούδασες στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Τρίπολης και δίδαξες με ευσυνειδησία και αγάπη για το λειτούργημά σου αρκετά χρόνια αν και ο διακαής σου πόθος ήταν να ασχοληθείς με τη ζωγραφική, επιθυμία που πραγματοποίησες το 2007, αποφοιτώντας μετά από πενταετείς σπουδές, από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Όλες σου οι χάρες και κυρίως η καθαρότητα της ψυχής σου και η αγνότητα των συναισθημάτων σου αποτυπώνονται στα έργα σου, που επιμελούσουν πάντα στην κάθε τους λεπτομέρεια.
Τελειομανής και υπομονετική, με τη σκέψη σου να επεξεργάζεται και να σχεδιάζει καταρχήν κάθε σου ενέργεια, πράξη, έργο και δημιουργία.
Δημιούργημά σου και η οικογένειά μας, τα παιδιά σου, εμείς, ο Νίκος, ο Τριαντάφυλλος και η Παυλίνα που σου οφείλουμε αυτό που είμαστε, την διαπαιδαγώγησή μας, την ηθική και λογική μας, τη σκέψη και τα συναισθήματά μας. Δημιούργημά σου και τα εγγόνια σου, οι Γιώργηδες, ο Ηλίας, ο μικρός Βασίλης και η εγγονή σου η Παναγιώτα, στην οποία μετάγγισες το καλλιτεχνικό σου ταλέντο. Θα συνεχίσουμε όλοι να σε κάνουμε περήφανη, όπως ακριβώς ήθελες και ευχόσουν.
Με αυτές τις αρετές και έναν αξιοθαύμαστο αυτοέλεγχο σου έμελλε μάνα μας, να βρεθείς μπροστά σε δοκιμασίες σκληρές και να δώσεις μάχες που δύσκολα κανείς βάζει με το νου του και σίγουρα δεν εύχεται σε κανέναν να του τύχουν. Τα βαλες με τον καρκίνο, τον πάλεψες χρόνια και τον νίκησες, και αυτό δεν το λέμε κατ΄ επίφαση, αλλά κυριολεκτικά, τον πάτησες και όλοι μας πήραμε κουράγιο και δύναμη, καταλάβαμε ότι αυτό ήταν σημείο του θάρρους και της θέλησής σου, σημάδι του πεπρωμένου σου και του προορισμού σου να γίνεις για εμάς παράδειγμα και οδηγός.
Δεν αρκούσε όμως αυτό, ήρθε και η πολυσυστηματική ατροφία, μυική ασθένεια λέει, άνοσος, εκφυλιστική για το σώμα. Μόνο; Όχι, ήθελε και τη ψυχή σου, την αξιοπρέπειά σου, το είναι σου. Και εκεί έδωσες την υπέρτατη μάχη. Δεν της χαρίστηκες. Λεπτό το λεπτό, ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, αντί να σου πάρει της πήρες, αντί να σε λιώσει την έλιωσες, δεν της παραδόθηκες στιγμή, γι αυτό και την έφτασες εννιά χρόνια να σε παλεύει. Και στο τέλος, στις 21 Ιουλίου 2018 της έδωσες τη χαριστική βολή, όταν προσπάθησε με τη γαστροστομία να σε ξεγελάσει, να σου αρπάξει τη νίκη μέσα από τα χέρια, να σου τάξει ζωή παίρνοντας όλα τα άλλα. Εκεί έπραξες τη μέγιστη, τη τέλεια πράξη, παρέδωσες τη ψυχή σου στο δημιουργό σου, με δική σου απόφαση, με τη δική σου θέληση, αγνή, καθαρή, όπως τη διατήρησες σε όλο σου το βίο.
Και σε αυτή τη προσπάθεια δεν ήσουν μόνη, είχες παραστάτες πιστούς και αφοσιωμένους. Και ο σπουδαιότερος όλων, ο σύζυγος σου για πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο πατέρας μας, που πραγματικά δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε, να εκφράσουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Με πόση αγάπη σε συντρόφευσε στις χαρές και στις λύπες, στις δύσκολες προσωπικές σου δοκιμασίες, με πόση καρτερικότητα, πίστη, θάρρος, υπομονή σου στάθηκε, εκπληρώνοντας κάθε σου επιθυμία και εξαντλώντας κάθε δυνατότητα να απαλύνει το πόνο και τα βάσανά σου. Κάθε άνθρωπος μόνος του έρχεται και μόνος του φεύγει από τη ζωή, είναι όμως πολύ τυχερός αν στο διάβα του βρει σύντροφο τέτοιο, όπως βρήκες και ταίριαξες εσύ μάνα μας.
Θα ήταν παράλειψή μας όμως να μην ευχαριστήσουμε και εκ μέρους σου, από τα βάθη της καρδιάς μας, τη Σάρα μας, που αυτά τα δύσκολα τελευταία χρόνια της ζωής σου, σου στάθηκε σαν παιδί σου και σου έδωσε ό,τι καλύτερο από τον εαυτό της για να σου χαρίσει ανακούφιση στις ατέλειωτες ώρες του μαρτυρίου σου.
Έφτασε η ώρα Πριγκηπέσα μας. Σε αποχαιρετούμε με μεγάλο πόνο που τον μετριάζει μόνο η σκέψη ότι έφυγες νικήτρια από το μάταιο κόσμο μας, με το κεφάλι ψηλά, περήφανη και αξιοπρεπής όπως πάντα. Καλό σου ταξίδι.

Εις μνήμην ΕΛΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΜΑΝΕΤΑ (το γένος Ν. Κουριάμπαλη)
Σάββατο, 28 Ιούλιος, 2018 στις 9:39μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasilaras
Αγαπητή εξαδέλφη Ελένη με ταπεινό σεβασμό απέναντι στην άλαλη σορό σου, σε αυτόν τον Ιερό χώρο, σου απευθύνω το ύστατο αντίο:
Για σήκω γερακίνα μας
τίναξε τα φτερά σου,
να δεις ποιος είναι γύρω σου
και ποιος είναι κοντά σου!
***
Άνδρας, παιδιά, εγγόνια σου
αδέλφια, συγγενείς σου,
που κλαίνε όλοι Ελένη
την πρόωρη φυγή σου!
***
Εσύ με το χαμόγελο
τα κάλη τα μεγάλα,
που ταξιδεύεις σήμερα
που πας κυρά δασκάλα;
***
Μην πάει στην ξαδέλφη της
ρε Γιώργο μου Μανέτα,
να σμίξουν να τα πούνε
που μένει στην Κινέττα;
***
Μήπως σε καλέσανε
Παιδαγωγό στον Άδη,
είκοσι τρεις του Ιούλη
να είσαι εκεί το βράδυ;
***
Για τα παιδιά που είπανε
πρόωρα το αντίο,
καλή επιτυχία
στο νέο σου σχολείο!
***
Τα τελευταία χρόνια
όμορφη γοργόνα,
καθηλωμένη ήσουνα
σε μία πολυθρόνα!
***
Μα πάντα με χαμόγελο
σε όλη τη ζωή σου,
ανοιχτό το σπίτι σου
σε φίλους συγγενείς σου!
***
Γιώργο θλιμμένο και βαρύ
είναι το πρόσωπό σου,
περήφανος να είσαι
για την σύζυγό σου!
***
Κουράγιο και υπομονή
στα τρία τα παιδιά σου,
θα είναι όπως πάντα
μέσα στην αγκαλιά σου!
***
Ποτέ να μην ξεχάσετε
ανίψια αυτήν την μέρα,
είχατε υπογράφω
την πιο καλή Μητέρα!
***
Τα δύο τα αδέλφια σου
Κική με τον Βασίλη,
σε χαιρετούν με δάκρυα
και το γιατί στα χείλη!
***
Η μάνα, ο πατέρας σου
θα σε περιμένει,
θείοι, θείες, ξαδέλφια
σήμερα Ελένη!
***
Πες τους τα χαιρετίσματα
από κοντά όταν φτάσεις,
από όλο τους το σόι
τ΄ ακούς μην το ξεχάσεις!
***
Για αυτό κοιμήσου ήσυχα
εμείς δεν σε ξεχνούμε,
με δάκρυα και με σεβασμό
όλοι σε χαιρετούμε!
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ…
Ο ξάδελφος σου Βασίλης Π. Μεγρέμης

*** Την Δευτέρα 23/07/2018, στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, στο Κοιμητήριο Βούλας, αποχαιρετίσαμε την εκλεκτή, χαρισματική και πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία, ξαδέλφη: ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΙΑΜΠΑΛΗ-ΜΑΝΕΤΑ, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών. Μαζί μας παραβρέθηκε και συμπροσευχήθηκε πλήθως συγγενών, φίλων, κουμπάρων, πατριωτών, Τριπολιτών και Βλαχερναίων. Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία ο γιος της Νίκος Γεωργίου Μανέτας, προϊστάμενος Διαχ/κής Αρχής του Υπουργείου Γεωργίας Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποχαιρέτησε την ΜΗΤΕΡΑ του, αναφερόμενος στον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την εννιάχρονη περιπέτεια της υγείας της.
ΠΕΝΘΗ
Σάββατο, 21 Ιούλιος, 2018 στις 7:10μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasilaras
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών, η Ελένη Γ. Μανέτα (το γένος Νικολάου Κουριάμπαλη).
Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.
*** Η ακολουθία εξόδου θα γίνει την Δευτέρα 23 Ιουλίου και ώρα 04:00μμ στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (Κοιμητήριο) στη Βούλα Αττική

(93)