Συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτορα Τσατσούλη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της εμπειρίας και η υλοποίηση του δεύτερου πλάνου δράσεων με την αποδοχή των προτάσεων του Γραφείου Υποψηφιότητας.
Βασικό, ωστόσο, ερώτημα αποτελεί η στελέχωση του νέου πολιτιστικού φορέα, κόστους 150.000 ευρώ…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ K21
Υποσχέσεις για… αποφασιστική στήριξη του πολιτισμού
Συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata21, Έκτορα Τσατσούλη και στελέχη του Γραφείου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της συγκεκριμένης εμπειρίας και η υλοποίηση του δεύτερου πλάνου δράσεων.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το διευθυντή και τα στελέχη του Γραφείου για την προσπάθεια και την προσφορά τους στην πόλη και τους πληροφόρησε ότι θα υπάρξει αποφασιστική στήριξη στα θέματα πολιτισμού, όπως και αποδοχή των προτάσεών τους, γιατί το «πολιτιστικό και οργανωτικό κεκτημένο» από την προσπάθεια του Κ21 δεν πρέπει να χαθεί για την Καλαμάτα.


Πλαν Β+
Αξιοποίηση της Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21, λαμβάνοντας υπόψη του τις προτάσεις που δημιουργήθηκαν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης στον πρώτο γύρο όσο και τα αποτελέσματα των ομάδων έργου κατά τη δεύτερη φάση της προεπιλογής, έχει βάλει κάποιους στόχους και προτεραιότητες, τις οποίες προτείνει να υλοποιηθούν, ασχέτως αποτελέσματος κατά τη διαδικασία της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Steve Green, κατά τη διαδικτυακή συνάντηση με τις τρεις υποψήφιες πόλεις, συνέστησε να καταρτιστεί ένα πλάνο δράσης, το οποίο οι πόλεις θα εφαρμόσουν σε περίπτωση που δεν επιλεγούν ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Στόχος του Εναλλακτικού Πλάνου Δράσης (Plan Β) είναι να συνεχιστούν κάποια από τα έργα που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν για το 2021,
Η δυναμική που απέκτησε η πόλη κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας, τόσο μέσω των συμμετοχικών διαδικασιών και του κοινού οράματος όσο και μέσω των διεθνών επαφών και συνεργασιών, θα πρέπει να διατηρηθεί και να στηρίξει το πολιτιστικό προφίλ της Καλαμάτας με αειφόρο και αναπτυξιακό τρόπο.
Βασικός σκοπός του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και της διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ΟΤΑ προς μία αειφόρο πολιτιστική ανάπτυξη με αναβάθμιση της διαχειριστικής τους ικανότητας (σε επίπεδο οργανισμών αλλά και ελεύθερου πολιτιστικού τομέα) και εκσυγχρονισμό της πολιτιστικής τους πολιτικής και υποστήριξης της δημιουργίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Πολιτισμός: Κινητήριος Δύναμη Τοπικής Οικονομίας και Κοινωνικής Συνοχής» (Αθήνα -12/7/2016), με σκοπό την ανάδειξη των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρει ο πολιτισμός και τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Βασικό στοιχείο της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός με ρεαλισμό αλλά και όραμα. Η παρούσα εισήγηση αποσκοπεί στην ανάδειξη των ευκαιριών για την Καλαμάτα μέσω επένδυσης στον πολιτισμό και τη μέθοδο υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Στρατηγικής.

Προτεινόμενα έργα
Σκοπός
Κατά την υλοποίηση του εναλλακτικού πλάνου δράσης επιδιώκεται η ευρύτερη αναβάθμιση του πολιτιστικού τομέα στην Καλαμάτα και η εξωστρέφεια τόσο των πολιτιστικών φορέων όσο και ολόκληρης της πόλης με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και προγράμματα.
Σκοπός είναι να μη χαθούν τα κεκτημένα και η δυναμική της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εναλλακτικά μοντέλα, το μόνο αποδοτικό με τις παρούσες νομικές συνθήκες είναι το υβριδικό: η δημιουργία ενός τμήματος «Πολιτιστικής Ανάπτυξης» εντός της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ μέσω προγραμματικής συμφωνίας, παρόμοιο με αυτό της λειτουργίας του Γραφείου Υποψηφιότητας.

Αρμοδιότητες
Το τμήμα Πολιτιστικής Ανάπτυξης θα έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
•Τη δημιουργία και εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πολιτισμού με βάση τις προβλέψεις της δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής της Καλαμάτας. Προτεινόμενη μεθοδολογία αποτελεί η δημόσια διαβούλευση και ο συμμετοχικός σχεδιασμός, όπως είχε πραγματοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητας.
•Drop-in Sessions. Συναντήσεις με πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και τοπικές ομάδες για παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής που αφορούν στην αναβάθμισή τους, την ένταξη σε δίκτυα και ευρωπαϊκά προγράμματα και την καλλιέργεια νοοτροπίας συνεργείων.
•Τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί η ΚΕ ΦΑΡΙΣ, καθώς και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων (projects).
•Την οργάνωση και διαχείριση της επικοινωνίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για τη μετεγκατάσταση παραρτήματός της στην Καλαμάτα.
•Τη δημιουργία της μελέτης για την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση του “Ηλέκτρα”, που αφορά στο μοντέλο λειτουργίας και διαχείρισης του χώρου
•Αξιοποίηση και διαχείριση των προτεινόμενων δράσεων του Φακέλου Υποψηφιότητας.

(28)