Μπάζει; Μόνωσε το σπίτι σου με δωρεάν επιδότηση!
Εκμεταλλευτείτε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ Οίκον»!Παίρνεις χρηματοδότηση για να θερμομονώσεις το σπίτι σου ΔΩΡΕΑΝ!

Η εξωτερική θερμομόνωση  των κτιρίων βρίσκεται μεταξύ των παρεμβάσεων του Προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον» και χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι παρεμβάσεις αφορούν κατά βάση τοποθέτηση θερμομόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται  επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών κτλ). Επωφεληθείτε τώρα από το Πρόγραμμα!

Μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70% θερμομονώνοντας σωστά το χώρο σας!

Συμφέρει την τσέπη σας! Μιας και μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70% , αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που θα χρειάζεστε για να φέρεται το σπίτι σας σε μια θερμοκρασία που θα είναι ιδανική για σας είτε το χειμώνα είτε το καλοκαίρι ελαττώνεται τουλάχιστον στα μισά με αποτέλεσμα να έχετε σταθερά λιγότερα έξοδα.

Η τεχνογνωσία της θερμομόνωσης  στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες και εταιρείες που κάνουν ποιοτική δουλειά με την  κατάλληλη εμπειρία. Θα βρείτε εύκολα καλές προσφορές και επιλέγοντας αυτό που σας ταιριάζει μπορείτε να εξασφαλίσετε την προστασία του σπιτιού και την δική σας, ποιοτικά και για πολλά χρόνια.

Η εξωτερική θερμομόνωση μειώνει την εμφάνιση υγρασίας στο κτίριο!
Η εξωτερική θερμομόνωση προστατεύει και ειδικά το κτίριο από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία  μειώνοντας έτσι την εμφάνιση βλαβών και προβλημάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μειώνονται και οι εργασίες που χρειάζονται για την συντήρηση και επισκευή αυτών άρα και ακόμα περισσότερη οικονομία για εσένα.

Ένα κτίριο που δεν είναι μονωμένο σωστά δυσκολεύει τις δραστηριότητες μας και δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας!

Όταν ο χώρος μας δεν μας παρέχει θερμική άνεση τότε  δυσκολεύει κάθε δραστηριότητά, είτε αυτό είναι διασκέδαση είτε εργασία. Επίσης όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε έναν χώρο που «μπάζει» αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας προκαλώντας αρθριτικά, ρευματισμούς, πονοκεφάλους, δερματοπάθειες και ξερόβηχα.

Ένα ηλιακό σύστημα για όλα με ΔΩΡΕΑΝ επιδότηση!

Εκμεταλλεύσου το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον»!Παίρνεις  χρηματοδότηση για να αλλάξεις το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σου ΔΩΡΕΑΝ!
Η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης βρίσκονται μεταξύ των αλλαγών από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον» και  χρηματοδοτείται από το κράτος. Οι αλλαγές αφορούν αντλίες θερμότητας, ηλιακά συστήματα, λέβητες οικονομίας, συστήματα ελέγχου και αυτονομίες θέρμανσης.
Ο ηλιακός μπορεί να εξασφαλίσει εκτός από ζεστό νερό χρήσης και θέρμανση και ψύξη χώρων!
Τα θερμικά ηλιακά συστήματα μπορούν εκτός από το ζεστό νερό χρήσης να εξασφαλίσουν:
• θέρμανση χώρων, βοηθώντας π.χ. το καλοριφέρ
• ψύξη χώρων, υποκαθιστώντας τα κλιματιστικά μηχανήματα
Στα συστήματα θέρμανσης εξοικονομείται κατά βάση πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ σε αυτά της ψύξης ηλεκτρικό ρεύμα.
Ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής ενέργειας που αναλίσκεται για θέρμανση και ψύξη αποτελείται από ηλεκτρική ενέργεια. Η θέρμανση και ψύξη χώρων με ηλιακή ενέργεια έχει αυξημένο αρχικό κόστος εγκατάστασης. Η απόσβεση του κόστους αυτού γίνεται με την εξοικονόμηση της ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το κόστος ενός οικιακού συστήματος θέρμανσης χώρων με 20μ², είναι περίπου 8.000-10.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιφέρει είναι περίπου 1,3 τόνοι πετρελαίου ή 1.340 ευρώ ετησίως. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, ο χρόνος απόσβεσης του συστήματος είναι περίπου 8 χρόνια. Αντίστοιχα για την ηλιακή ψύξη, ανάλογα και με το μέγεθος του συστήματος προκύπτουν χρόνοι απόσβεσης της τάξεως των 15 χρόνων.
Με ηλιακούς συλλέκτες και δεξαμενή αποθήκευσης νερού είναι έτοιμος ο θερμοσίφωνας!
Ανεξάρτητα από το είδος του προϊόντος, ο κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από δύο βασικά μέρη, τους συλλέκτες και τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού (boiler).
Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής. Οι ακριβότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες διαθέτουν και κάποια εξαρτήματα ελέγχου, όπως βαλβίδα υπερπίεσης ή αυτόματα εξαεριστικά (ώστε να εκτονώνεται η πίεση σε ζεστές ημέρες).
Ηλιακοί συλλέκτες
Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), δηλαδή η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη:
•Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας
•Τους σωλήνες ροής του νερού (σερπατίνα)
•Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης
•Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα υπόλοιπα εξαρτήματα.
Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)
Η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού χρήσης έχει χωρητικότητα που κυμαίνεται από 100 έως 200 λίτρα για συνήθεις οικιακές εφαρμογές. Η χωρητικότητά της είναι συνάρτηση της συλλεκτικής επιφάνειας που διαθέτει (σε γενικές γραμμές για μια 4μελή οικογένεια απαιτείται δεξαμενή 200λτ., δηλαδή 50 λίτρα για κάθε άτομο). Είναι συνήθως χαλύβδινη, με εσωτερική επίστρωση για προστασία από τη διάβρωση. Η επίστρωση αυτή είναι συνήθως από ειδικά πλαστικά ή εποξειδικά χρώματα ή εμαγιέ (υαλόκραμα). Εναλλακτικά και για ακριβότερα συστήματα, η δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να είναι χάλκινη ή ανοξείδωτη. Εξωτερικά, έχει πολύ καλή μόνωση συνήθως από πολυουρεθάνη ή υαλοβάμβακα και συνήθως έχει ενσωματωμένη κάποια ηλεκτρική αντίσταση. Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος, έχει επιπλέον ενσωματωμένο εναλλάκτη για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου ή σε πιο ακριβά συστήματα είναι διπλών τοιχωμάτων (ανάμεσα στα δύο τοιχώματα κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο).
Με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας, η έκταση των συλλεκτών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου
Η ιδανική σχέση κόστους – απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (θέρμανση χώρου και παροχή ζεστού νερού χρήσης). Στην πράξη και με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα.
Σε γενικές γραμμές, για μία οικία 100τ.μ., απαιτούνται 20τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρα δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200λ. για το ζεστό νερό χρήσης και 800λ. για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ.
Άλλαξε σύστημα θέρμανσης τζάμπα!
Στις επεμβάσεις του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ Οίκον» περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Συμπεριλαμβάνονται, λοιπόν, οι λέβητες, γι αυτό βιαστείτε!
Στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου πρόκειται να τρέξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον». Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους και αφορά στο σύνολο των δεκατριών περιφερειών της χώρας. Τα ποσοστά επιχορήγησης φτάνουν έως και 70%!
Στο φετινό πρόγραμμα, εκτός από τη θερμομόνωση και την αντικατάσταση κουφωμάτων, προβλέπονται και αλλαγές για αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης [συμπεριλαμβάνονται αντλίες θερμότητας, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (λέβητες) και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ].
Η συντήρηση του καυστήρα και ο καθαρισμός του λέβητα αποτελούν τις δύο σημαντικότερες ενέργειες για την καλή λειτουργία του συστήματος. Καλό είναι να γίνονται κατά διάρκεια του καλοκαιριού, όταν, δηλαδή, δεν χρησιμοποιούνται!
Το ιδανικό είναι η συντήρηση να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό και να περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση του καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και να συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου.
Λέβητες αερίου συμπύκνωσης μεταβλητής ισχύος: Τα “inverter” της σύγχρονης θέρμανσης, για όφελος έως και 40%!
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματά τους:
  • Μεγάλη οικονομία της τάξης του έως 40% ανάλογα με τον λέβητα με τον οποίο συγκρίνουμε και φιλικό προς το περιβάλλον
  • Παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες άνεσης σε όλα τα συστήματα θέρμανσης λόγω της ενσωματωμένης λειτουργίας αντιστάθμισης που διαθέτουν
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.
  • Απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση λόγω της καθαρής καύσης.
  • Λειτουργούν εντελώς αθόρυβα.
Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον, σε σχέση με τους συμβατικούς.
Τα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου των λεβήτων συμπύκνωσης περιλαμβάνουν επίσης κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να επιτρέπουν την αναλογική λειτουργία τους έχοντας τοποθετημένη μια αντλία καυσίμου μεταβλητών στροφών, που προσαρμόζει την ισχύ του λέβητα κάθε στιγμή σύμφωνα με τις ανάγκες της εγκατάστασης. Επίσης διαθέτουν αισθητήρα τύπου λάμδα, που υπολογίζει κάθε στιγμή τις συνθήκες καύσης, ανεμιστήρες αέρα μεταβλητών στροφών, που μεταβάλουν συνεχώς την ποσότητα αέρα ώστε να έχουμε κάθε στιγμή τέλεια καύση κ.α.
Τα παραπάνω συστήματα εξασφαλίζουν ότι η καύση γίνεται κάθε στιγμή στις ιδανικές συνθήκες (μίγμα αέρα καυσίμου) και ότι τα προϊόντα της καύσης είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό, με τις υπόλοιπες βλαβερές ενώσεις που παράγονται κατά την καύση στους συμβατικούς λέβητες να παράγονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

(132)