Αν αυτό λέγεται «Πανεπιστήμιο στην Τρίπολη», αναμφίβολα, είμαστε μακριά νυχτωμένοι»…! Ένα Πανεπιστήμιο -όπως, θέλει να λέγεται, «Πελοποννήσου»- και που μοιάζει με τον παπά, που, «εδώ είναι η σκούφια του, κι αλλού τα ράσα του»… δεν μπορεί, όχι να λέγεται, αλλά να λειτουργεί, ως «ενιαίο Πανεπιστήμιο»! Και να φανταστεί κανείς, πως, οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες έκλεισαν, με πρώτο λόγο, «τη μια ζωή» πίεση από μέρους των Δασκάλων και με το σύνθημα «θέλουμε Ανωτατοποίηση κι Ένταξη στα Πανεπιστήμια»…! Ο δεύτερος λόγος ήταν ουσιαστικότατος και πολύ καθοριστικός για το μέλλον των Δασκάλων και των Παιδιών που εκπαίδευαν… Μεγάλη υπόθεση η «Ένταξη»! Διότι, η ένταξη, σήμαινε, συγχνώτιση των φοιτητών… οι της Φυσικής π.χ. να γνωριστούν και να κάνουν παρέα με τους Φιλολόγους ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις…, οι των Μαθηματικών με τους Γυμναστές…, οι Θεολόγοι με τους Νομικούς… όλοι, γενικά, μεταξύ τους, ενωμένοι, σε κοινές εκδηλώσεις, ζώντας από κοινού, αλληλογνωριζόμενοι και αλληλογνωρίζοντας την κουλτούρα τού ενός στον άλλο… Αυτό, θα κέρδιζαν οι Δάσκαλοι, οι οποίοι, δεν θα γύριζαν στα χωριά τους ακοινωνικοποίητοι με μόνο εφόδιο τα δυο χρόνια της Ακαδημίας… αλλά με τα τέσσερα χρόνια και, το σπουδαιότερο, με άλλη κουλτούρα την οποία θα κουβαλούσαν με τη συγχνώτιση τους με τις άλλες Ειδικότητες, τους συμφοιτητές τους από Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο, από Χίο και Κέρκυρα…!

Το εξακτινομένο, λοιπόν, Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, σήμερα, μη μου ‘πείτε, ότι λειτουργεί, ως Πανεπιστήμιο! Μη μου ‘πείτε, ότι αυτό, που, υποτίθεται πως λειτουργεί σε Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλαμάτα… είναι «ενιαίο Πανεπιστήμιο» και πως οι φοιτητές του νιώθουν ως “Φοιτητές Πανεπιστημίου”! Μη μου ‘πείτε, ότι αυτό που έχουμε στην Τρίπολη -τη μια ακτίνα- δεν μοιάζει με το παλιό Διδασκαλείο! Αυτό, αγαπητοί φίλοι, λέγεται «στάχτη στα μάτια»! Οι, τότε, πολιτικοί -και των πέντε Νομών- κορόιδεψαν, για άλλη μια φορά το λαό…!

Το Πανεπιστήμιο, για πολλούς και διαφόρους λόγους, εάν έπρεπε να γίνει, έπρεπε να γίνει μόνο στην Τρίπολη! Ή δεν είναι έτσι; Τι ανάγκη είχε η Καλαμάτα, από Πανεπιστήμιο, όταν, σήμερα, έχει ΤΕΙ με 12.000 φοιτητές! Τι ανάγκη είχε το Ναύπλιο, από Πανεπιστήμιο, όταν, σήμερα, δέχεται εκατομμύρια τουρίστες! Τι ανάγκη είχε η Κόρινθος με τα 50 χλμ. από την Αθήνα και η Σπάρτη χωμένη στους μπαξέδες; Η αδυναμία και η ανικανότητα των Πολιτικών μας, αυτό μας επέβαλε…: χάσαμε την Παιδαγωγική Ακαδημία, χάσαμε το 11ο Σύνταγμα, χάσαμε τη Μεραρχία, χάσαμε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χάσαμε το Αεροδρόμιο…, χάσαμε…, χάσαμε… και τι δε χάσαμε… Όχι, λοιπόν· εμείς, δεν έχουμε Πανεπιστήμιο…· εμείς έχουμε «τσόντα» Πανεπιστημίου!

 

(1336)