Δεν πρόκειται για τον Απόστολο Πέτρο που μαρτύρησε στη Ρώμη και που, ο Χριστός, είπε «… σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία…»· όχι, δεν πρόκειται περί αυτού της Ρώμης αλλά περί του Πολιούχου Άργους, Αγίου Πέτρου, σε μνήμη και τιμή του οποίου οικοδομήθηκε ο καθολικός Ι.Ν. του Αγίου Πέτρου στο Άργος· στο κέντρο του Άργους εκεί που, κάποτε, όταν πηγαίναμε προς Αθήνα με το λεωφορείο, κάναμε στάση στο διπλανό καφενείο!

(Γράφω το παρόν κείμενο, με αφορμή την “κυρα-Παναγιώτα με τις άλλες”, εκ Τριπόλεως, που, πήγαν, προχθές, στο Άργος, με ταξί, να προσκυνήσουν “τον Απόστολο Πέτρο”! Λάθος τους… αφού…).

Δεν ξέρω, εάν γνωρίζετε, ότι, προ 10ετίας, επέστρεψαν, μετά 600 έτη απουσίας, τα Οστά του Αγίου στο λίκνο τους, δηλ. στο Άργος και στο «σπίτι» του Αγίου, στον Ι.Ν. του Αγίου Πέτρου στην Κεντρική πλ. του Άργους· του Ναού που θεμελιώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα με τον Άγιο Βασίλειο της Τρίπολης· ήτοι το 1859! Το μεγάλο γεγονός, για το Άργος, δεν ήταν μόνο τα Λείψανα του Αγίου Πέτρου αλλά και η κάθοδος του Πατριάρχη Κων/πολης, Βαρθολομαίου, στο Άργος, όταν είχε λάβει χώρα η επίσημη τελετή!

Τα Λείψανα ήρθαν από τον Ι.Ν. της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στη Ρώμη! Τα Λείψανα τέθηκαν σε κοινό Λαϊκό Προσκύνημα στον Ι.Ν. του Αγίου Πέτρου του Άργους επί ημέρες και από τότε φυλάσσονται και θα φυλάσσονται στον ομώνυμο Ι.Ν. κι όποιος θέλει, ας υπάγει να τα προσκυνήσει…

Ο Άγιος Πέτρος (852 – 922 μ.Χ.) υπήρξε Επίσκοπος Άργους και, κατόπιν Πολιούχος του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Μάη.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Ελεούσαν τους πτωχούς και δέχονταν στο τραπέζι τους πεινασμένους. Τα παιδιά της οικογένειας, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, μεγάλωσαν με τον λόγο του Ευαγγελίου και έγιναν καλοί χριστιανοί. Αξίζει να μνημονεύσουμε το γεγονός, ότι και οι πέντε ασπάστηκαν το μοναστικό βίο, καθώς επίσης και οι ίδιοι οι γονείς τους.

Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρινόταν για τη μόρφωση και την ευγλωττία του, καθώς επίσης και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Γι’ αυτό, ο τότε πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.

Ο Πέτρος από ταπεινότητα αρνήθηκε και ο θρόνος δόθηκε στον αδελφό του Παύλο. Μόνασε στην επαρχία του αδελφού του, και όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος Άργους, οι Αργείοι τον θερμοπαρακάλεσαν και μπροστά στη επιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε να υπηρετήσει τον επισκοπικό θρόνο. Έκτοτε αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του και τίμησε τον επισκοπικό θρόνο υποδειγματικά. Η ποιμαντορία του ήταν πλήρης αγαθοεργιών και χριστιανικών πράξεων.

Το 920 μ.Χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Νικόλαος Μυστικός επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου. Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι όσο ποίμαινε στο Άργος, έκανε διάφορα θαύματα -διάσωση του λαού από λιμό, λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, θεραπεία δαιμονιζόμενης γυναίκας κ.α.- και γ’ αυτό έλαβε την προσωνυμία του θαυματουργού.

Κοιμήθηκε στο Άργος 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όμως, ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγουντονάνης πήρε το ιερό λείψανο του Αγίου το 1421 και το μετέφερε αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο εξωτερικό.

Μετά από άοκνες προσπάθειες όλων των Αρχιερέων της Μητροπόλεως Αργολίδος, ο Θεός αξίωσε επί Αρχιερατείας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Ιακώβου Β’, τα Άγια Λείψανα του Αγίου, να επιστρέψουν στην πόλη του Άργους. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Πέτρου, θεμελιώθηκε το 1859 επί Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865. Έχει διαστάσεις 35 μ. μήκος και 15 μ.

πλάτος. Είναι βασιλική με τρούλο, εσωτερικά τρίκλιτη με δυο σειρές πεσσών, έξη και έξη. Το τέμπλο είναι εξαιρετικής τέχνης, ξυλόγλυπτο, έργο του Ι. Μαγιάση (1889).

Ο Ναός φέρει τρεις κόγχες και είναι τρισυπόστατος. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, διότι παλιά υπήρχε Ναΐσκος εκεί πλάι, τον οποίον κατεδάφισαν όταν έγινε ο νέος Ναός. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο που θεωρείται ως ο πρώτος κηρύξας στο Άργος τη νέα θρησκεία. Όλος ο Ναός είναι αγιογραφημένος με τον Παντοκράτορα να δεσπόζει στον τρούλο.

Πρόκειται για ναό εξαιρετικής ομορφιάς και χάρης, που, αξίζει, οι Μαντίνειοι και όχι μόνο…, όταν δυνηθούν, να τον επισκεφθούν, και για να προσκυνήσουν τον Άγιο, και για να θαυμάσουν τον Ναό, εξωτερικά και εσωτερικά…· εκτός, εκτός και αν προγραμματίσουν, από τώρα, να κατηφορίσουν στη μνήμη του, δηλ. την Τρίτη του φετινού Πάσχα…!

(264)