Η Τρίπολη στην πολύχρονη ιστορία της έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχει πολύ καλές επιδόσεις στον πολιτισμό. Η πολιτιστική της ανάπτυξη και η πρωτογενής παραγωγή πολιτισμού ήταν υποδειγματική κατά το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα… Απο κει και μετά άρχισε η, κακώς ερμηνευόμενη “βουκολικότητα” …

Όμως υπάρχουν και σήμερα φωτεινές στιγμές  στην πολιτισμική τελμάτωση της εποχής αλλά και της Τρίπολης.

Όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (31-10-2015) στην φιλόξενη αίθουσα του Μαλλιαροπούλειο Θεάτρου, απόλαυσαν  τις αδελφές Κοτσιώνη σε μια όμορφη και ευρηματική μουσική συναυλία για πιάνο και σαξόφωνο που οργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Σύλλογος Τρίπολης

Η Μάτα Κοτσιώνη στο πιάνο και η Νάνσυ Κοτσιώνη στο σαξόφωνο ερμήνευσαν τα

Nuit Blanches / Alain Crépin (γεν. 1954)
Fantaisie sur un thème original / Jules Demersseman (1833-1866)
Pièce en forme de habanera / Maurice Ravel (1875-1937)
Ballade pour saxophone alto et orchestre / Henri Tomasi (1901-1971)
Le Papillon / από την συλλογή Enchanting Versailles – Strictly  Classical        Claude Bolling (γεν. 1930)
Petite Suite Latine  Lent – Paso doble, Valse lent – Cha-cha, Tango, Passionné – Bossa Nova/Jérôme Naulais (γεν. 1951)
Tango (έργο 165, αρ. 2) / Isaac Albéniz (1860-1909)

Την παρουσίαση είχε αναλάβει η φιλόλογος και ηθοποιός Μαριάννα Φιλοπούλου ενώ ο ηθοποιός Μαρίνος Δελής,  πρόσθεσε την δική του πινελιά , με φαντασία, χιούμορ και το υποκριτικό του χάρισμα.

Το θερμό χειροκρότημα στο τέλος της συναυλίας και τα καλά λόγια που όλοι είχαν να πουν, ήταν η καλύτερη επιβράβευση  για τις  δυο μουσικούς, στις οποίες προσφέρθηκαν ανθοδέσμες από τον αντιδήμαρχο Τρίπολης κ. Σπύρο Βρέντα και τον Πρόεδρο της Χορωδίας Τρίπολης κ. Γιάννη Σάσσαλο.

Η Νάνσυ και η Μάτα είναι κόρες του Δημήτρη και της Ελένης Κοτσιώνη. Εκτός από την παράλληλη πορεία τους στον χώρο της μουσικής, συνεργάζονται ερμηνεύοντας έργα για σαξόφωνο και πιάνο. Ως καλλιτεχνικό ντουέτο έχουν λάβει μέρος σε συναυλίες στην Αθήνα, στο Πήλιο, στην Τρίπολη, κ. α.

Η Νάνσυ Κοτσιώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι ετών και συνέχισε τις σπουδές της στο Αττικό Ωδείο Τρίπολης, αποκτώντας το πτυχίο του πιάνου με τον αείμνηστο Νικόλαο Γιαβρούμη  και τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με τον Γιώργο Κατραλή. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει εργαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ως βοηθός μουσικολόγου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης με τον Κωνσταντίνο Βαρότση. Η ενασχόλησή της με το τζαζ σαξόφωνο άρχισε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Γκότση) και συνεχίστηκε στο ωδείο Φ. Νάκας Αθηνών (τάξη Δ. Τσάκα). Στην πορεία το ενδιαφέρον της στράφηκε στο κλασικό σαξόφωνο, πάνω στο οποίο συνεχίζει τις σπουδές της στο ωδείο Athenaeum (τάξη Στέλλας Αραμπατζόγλου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σαξοφώνου με τους Griffin Campbell, Georges Porte, Θεόφιλο Σωτηριάδη, Θανάση Φυσέκη, κ. ά.  Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, όπως στο κουαρτέτο σαξοφώνων Athenaeum. Είναι μόνιμη καθηγήτρια θεωρητικών της ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.

Η Μάτα Κοτσιώνη γεννήθηκε στην Τρίπολη. Στην ηλικία των επτά ετών ξεκίνησε η ενασχόλησή της με την μουσική. Διδάχθηκε πιάνο στο Αττικό Ωδείο Τρίπολης από την Χρυσάνθη Ντέμου, τον Γιώργο Κατραλή και τον αείμνηστο Νικόλαο Γιαβρούμη. Απέκτησε το δίπλωμα πιάνου το 2000 με καθηγητή τον Διονύση Μαλλούχο και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με την Márta Gulyás και τον Δημήτρη Τουφεξή. Είναι πτυχιούχος των ανώτερων θεωρητικών της μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα, τάξη Γεωργίου Κατραλή). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου τμήματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια του τομέα της Ιστορικής Μουσικολογίας και έχει συγγράψει λήμμα για το μουσικολογικό λεξικό Grove Music Online. Έχει ασχοληθεί με την πιανιστική συνοδεία χορωδιακών συνόλων (Μικτή Χορωδία Δήμου Ροδίων, Χορωδία Τρίπολης) και σολιστικών οργάνων. Από το 2004 εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.

kotsionistas

 

(210)