Σε παλαιότερα δημοσιεύματα αναφερθήκαμε στην τελετή ίδρυσης, προπολεμικά, της Τεκτονικής Στοάς «Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» και στην παρουσία και ομιλία, σε αυτή, του Τέκτονα συμπατριώτη μας, πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Επίσης, στην παραχώρηση, από τον τότε Δήμαρχο της Τριπολιτσάς, Πετρινό, ύστερα από παράκληση του Τέκτονα Ανδρέα Μαντζούνη, που με τον αδελφό του ήταν δωρητής του κτιρίου του Μαντζουνείου Ιδρύματος, μιας αίθουσας στο πίσω μέρος του κτιρίου για τη στέγαση της Στοάς. Αναφερθήκαμε, ακόμη, σε δημοσίευμα της εκδιδόμενης τότε εφημερίδας «ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΗΧΩ» περί του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο νέο κτίριο της Στοάς στο οποίο είχε πρόσφατα μεταστεγαστεί, και ήταν στην τότε οδό Αγίας Βαρβάρας δίπλα στο κτίριο της παλιάς Ιονικής Τράπεζας.

Στο παρόν φύλλο, θα μας απασχολήσουν οι πολιτιστικές δράσεις της Στοάς μετά το έτος 1935, έτος σταθμό για τη Στοά που εισήλθε πλέον σε νέα φάση λειτουργίας με, ακόμη πιο έντονη, την εξωστρέφεια στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Η εξωστρέφεια αυτή εκδηλώθηκε, όχι μόνο στο φιλανθρωπικό, αλλά και στο εκπολιτιστικό έργο με δημόσιες διαλέξεις κάθε Ι5θήμερο στο Μαντζούνειο, με διακεκριμένους ομιλητές, όχι απαραίτητα Τέκτονες, με επιμορφωτικές εκδρομές (Επίδαυρος) και φυσιολατρικές με περιπάτους στα γύρω εξωκλήσια (Ψηλονώμο, Μαηθανασάκο, Αϊ-Γιώργη κλπ).

Η εκδρομή στην Επίδαυρο έγινε την Τρίτη του Πάσχα, 14 Απριλίου 1936, με την οργάνωση σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Τρίπολης. Η εκδρομή περιλάμβανε ξενάγηση από τον Έφορο αρχαιοτήτων και επίκαιρες ομιλίες, πρώτα από τον Κων/νο Γκονόπουλο Επιθεωρητή της Στοάς και μετά από τον Τριπολιτσιώτη καθηγητή Δημήτριο Γουδή, με θέμα: «Το αρχαίον ελληνικόν πνεύμα και αι μυστηριακαί μέθοδοι των ιερέων του Ασκληπιού».

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις εκτιμάται, ότι Τέκτονας ήταν και ο καθηγητής Δημήτριος Γουδής, που, το βιβλίο του «Τα μυστήρια της Ελευσίνος», είχε προσφάτως εκδοθεί και ακόμη ότι υπήρξε για πολλά χρόνια Έφορος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Τριπόλεως. Μετά την ομιλία του Δημητρίου Γουδή, η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως αποτελούμενη από σαράντα όργανα, έκλεισε την εκδήλωση με την εκτέλεση 90λεπτου προγράμματος κλασσικής μουσικής. Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Τεκτονικής Αδελφότητας παρακολούθησαν και πολλοί προσκεκλημένοι της Στοάς από την Αθήνα και μέλη του Συμβουλίου της Ύπατης Τεκτονικής Αρχής.

Την πνευματική εκδήλωση της Τεκτονικής Αδελφότητας στην Επίδαυρο ακολούθησαν, όπως σχετικά διαβάζουμε στο τεκτονικό περιοδικό “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΓΝΩΜΩΝ”, και στην τοπική εφημερίδα “ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΗΧΩ”, τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις της Στοάς:
1. Την 30ή Μαΐου 1936 τα εγκαίνια του νέου Εργαστηρίου της Στοάς στο κέντρο της Τρίπολης (“ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΓΝΩΜΩΝ” σελ. 157).
2. Την 31η Μαΐου 1936 η Λευκή Εορτή Υιοθεσίας Λυκιδέων (“ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΓΝΩΜΩΝ” σελ. 167) και
3. Την 27η Μαρτίου 1937 η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 (Εφημερίδα “ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΗΧΩ” φύλλο της 4ης Απριλίου 1937).

(203)