Iσχυρές βροχοπτώσεις και χαλάζια και αέρηδες επικράτησαν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης και στον Μοριά γενικότερα… Τα δελτία καιρού προειδοποιούσαν για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και επικίνδυνες καταστάσεις εφιστώντας την προσοχή του κόσμου. Οι αγρότες είναι αυτοί, όμως, που έπαθαν τις μεγαλύτερες ζημιές και “πλήρασαν τη νύφη”… Τα κεράσια “τα πήρε ο διάλος” αλλά και άλλες καλλιέργειες καταστράφηκαν και απεγνωσμένοι οι αγρότες στρέφουν το βλέμμα προς την πολιτεία για αποζημιώσεις…

Αυτό ήταν και το θέμα συζήτησης στο καφενείο της κεντρικής πλατείας από την παρέα των ηλικιωμένων οι οποίοι συμφωνούσαν ότι «τέτοιες καταστροφές δεν γίνονταν παλαιότερα» και ότι «ο Θεός με αυτά που βλέπει μας τιμωρεί»…· τώρα, τι βλέπει ο Θεός, που, μας τιμωρεί, και το οποίο δεν έβλεπε πελιότερα… δεν ξέρω…

Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει· τέτοια και χειρότερα ξεσπάσματα της φύσης, συνέβαιναν και παλαιότερα και θα συμβαίνουν και στο μέλλον…

Ψάχνοντας τον τοπικό τύπο είδαμε ότι το 1930 στη ντάλα του καλοκαιριού συνέβησαν «ΜΕΓΑΛΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΝ ΝΑΣΩΝ»

Η δημοσιογραφική πένα κατέγραψε τα γεγονότα ως εξής:

“Πρωφοφανής καταιγίς μετά χαλάζης ενέσκηψεν το απόγευμα της παρελθούσης Πέμπτης (3 Ιουλίου 1930) εις την περιφέρειαν του Δήμου Νάσων και Ορχομενού.  Πραγματική θεομηνία, ομοία της οποίας είχε να σημειωθεί προ εκατό ετών. Η ωραία κωμόπολις Δάρα εδέχθη την μεγαλυτέραν οργήν του θεού. Από της 2ας έως 4ης μ. μ. ώρας, συνεχής καταιγίς μετά χαλάζης μεγέθους ωού, εσχημάτισε ορμητικούς χειμάρρους εις το δυτικόν μέρος, τα ύδατα των οποίων ανελθόντα εις ύψος 20 μέτρων, κατέκλυσαν την κωμόπολιν και έπιπλα, σκεύη, θυμωνιές, ζώα παρέσυραν, δένδρα εξερρίζωσαν, δύο χιλιάδες πρόβατα επνίγησαν και ανθρώπινα θύματα εσημειώθησαν. Ο μικρός Ηλίας Μπε­κιάρης επνίγη. Εξ άλλου 22 οικίαι κατεδαφίσθησαν υπό των υδάτων και έτεραι 27 είναι ετοιμόρροποι. 200 οικογένειαι έμειναν άστεγοι. Η πείνα άρχισε να μαστίζει τους κατοίκους. Σκηναί φρίκης και απογνώσεως εσημειώθησαν. Ο κ. Νομάρ­χης όστις ηυρίσκετο εκεί μέχρι χθες, ανέλαβε προσωπικώς την περίθαλψιν των αστέγων βοηθούμενος υπό των κατοίκων και του Διοικητού της Χωροφυλακής. Εζήτησε την αποστολήν 200.000 δραχμών εκ μέρους της Κυβερνήσεως και συνεκρότησε επιτροπήν διά να ενεργήσει έρανον προς αγοράν αλεύρων υπέρ των πλημμυροπαθών.

Το ιστορικό Χάνι και περιβόλι του ιστορικού Φωτάκου του γραμματέως του Κο­λοκοτρώνη, κατεστράφει εντελώς. Η χάλαζα εκεί υπερέβει το μέτρο και ήτο μέχρι χθες αδιάλυτος. Aι ζημίαι υπογίζονται εις το Χάνι μό­νον άνω του ενός εκατομμυρίου. Aι συνεχιζόμεναι έρευναι υπό των αρχών αποκαλύπτουν τεραστίας ζημίας. Οι κάτοικοι ευρίσκονται εν απογνώσει και  μελετώσι την μετακίνησιν του χωρίου των αλλαχού λόγω του ότι παρεμορφώθει τούτο υπό των υδάτων και εκ των λίθων των παρασυρθέντων εκ του υπερκείμενου βουνού Φαλκός.

Ομοίας καταστροφάς υπέστησαν τα χωρία Κώμη – Χωτούσα – Παγκράτι – Λυκούργια, όπου παρεσύρθησαν πρόβατα και οι μύλοι  των χωρίων εκ θεμελίων. Εις Μποντιά κατεστράφησαν 4 οικίαι. Ο δρόμος Κανδύλας υπέστη ζημίας. Εις Κα­κούρι χάλαζα βάρους 40 δραμ. επέ­φερε πλείστας καταστροφάς. Και γενικώς η ύπαιθρος εδοκίμασε την αγριότητα και τα όργια τω στοιχείων της φύσεως όσον ποτέ”.

 

(56)