Αναμφίβολα, και τοις πάσι γνωστόν είναι, ότι τα πράγματα πάνε κατά διαόλου… Είναι υποχρέωσή μας να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε αλλά και να μονοιάσουμε και αλληλοϋποστηριχτούμε… αφού «η ισχύς εν τη ενώσει»… Να βοηθήσουμε, από κοινού, να ανεβεί το Κράτος μας… όμως, και σαν πόλη, ως αυτόνομη Τρίπολη, πρέπει να στηρίξουμε τούτη την πόλη και να πάμε μπροστά… Μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος…

Θυμηθείτε, εσείς οι παλιοί, το Εργοστάσιο Φανελοποιίας, του Ντελόπουλου, που έκλεισε το ’50… Παρήγαγε την καλύτερη αθλητική φανέλα στην Ελλάδα! Κι ενώ όλη η Ελλάδα την προτιμούσε… οι Τριπολιτσιώτες τη σνομπάριζαν…! Θυμηθείτε, πάλι εσείς οι παλιοί, τα Μακαρόνια Μάμαλη… Τα προτιμούσαν, πανελληνίως, και μόνο οι Τριπολιτσιώτες τους γύριζαν την πλάτη…! Στις ανωτέρω δύο επιχειρήσεις δούλευαν 10άδες συμπολίτες και συμπολίτισσές μας… -στου Μάμαλη περί τους 60- κι εμείς, για το «ευχαριστώ» εισάγαμε, στην Τρίπολη, άλλων εργοστασίων Φανέλες και Μακαρόνια…! Αυτά τα δύο είναι μόνο δύο παραδείγματα… αφού μπορούμε ν’ αναφέρουμε κι άλλα… από κεραμίδια και αναψυκτικά μέχρι τούβλα και ποτά αλλά και κρασιά, θερμάστρες, αλλαντικά…

«Στο Θεό σας», αν είναι δυνατόν, σήμερα, να μπαίνουν άλλα κρασιά στην Τρίπολη πλην του Μοσχοφίλερου το οποίο είναι Α΄ ποιότητας ενώ, παράλληλα, τα οινοποιεία είναι 10 και πλέον, 100άδες οικογένειες Μαντινέων είναι παραγωγοί… κι όλοι για ένα κρασί με διεθνή βραβεία! Αν είναι δυνατόν, σήμερα στην Τρίπολη, να μπαίνουν άλλες θερμάστρες όταν, όταν έχουμε δικές μας βιοτεχνίες… που δίνουν πανελλαδικά…! Αν είναι δυνατόν, να μπαίνουν άλλα τυροκομικά προϊόντα στη Μαντινεία όταν, όταν διαθέτουμε πολλές Τυροκομικές επιχειρήσεις με άριστα προϊόντα! Έχουμε δικά μας μάρμαρα (Βυτίνας και Δολιανών) κι εμείς φέρνουμε… Εμείς, οι ίδιοι, ως πελάτες και καταναλωτές, πρέπει να επιμένουμε όπου ψωνίζουμε με το «θέλω σαλάμι αέρος Δαγρέ» ή, όταν πάμε στην ταβέρνα «θα μας φέρετε κρασί Μοσχοφίλερο και μόνο Μοσχοφίλερο» ή «θέλω φέτα Τριπόλεως» ή «θέλω κεφαλογραβιέρα Τριπόλεως» ή γιαούρτι ή…· αν είναι δυνατόν να τρώμε, στο σπίτι μας, ή στο εστιατόριο ζυμαρικά, μη Τριπόλεως, όταν έχουμε τόσα εργαστήρια στην Τρίπολη που παράγουν «σπέσιαλ» χυλοπίτες, κριθαράκι, τραχανά…!

Μια τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή, του φίλου μου, του Γιάννη Νικολακόπουλου που, εδώ και μια 10ετία, έχει δρομολογήσει στη ΒΙ.ΠΕ μια πρότυπη οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης Μπαχαρικών πάσης φύσεως! Καλό είναι να επισκεφθεί κανείς τον «ΕΡΜΗ» -έτσι λέγεται η επιχείρηση– και ιδίοις όμμασιν να ‘δει αλλά, περισσότερο, ν’ ανοίξει τη μύτη και τα πνευμόνια του και να ρουφήξει όλη τη μαγεία του αρώματος του πιπεριού ή τις κανέλας ή του τσαγιού ή…

Ας υποστηρίξουμε την Πόλη ΜΑΣ τρώγοντας τα δικά ΜΑΣ κηπευτικά, τις δικές ΜΑΣ πατάτες, πίνοντας ΜΟΝΟ Μοσχοφίλερο, τρώγοντας ΜΟΝΟ Τριπολιτσιώτικα Ζυμαρικά και παξιμάδια, χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ Μπαχαρικά «ΕΡΜΗΣ» τα οποία, σημειωτέον, είναι τα καλύτερα(!)… Έχουμε υποχρέωση να πράξουμε, έτσι, για την τόνωση της τοπικής μας αγοράς και οικονομίας… Άντε μπας και ξεκινήσουμε, κάποια στιγμή, ορθόδοξα…!

(85)