Επειδή, αν κι έχει περάσει 5ετία και “φως στο τούνελ” δεν φαίνεται…, δείγμα ότι τα πράγματα οδηγούν σε πολύ άσχημες μέρες που θα θυμίζουνε 10ετίες του ’40 και ’50… τότε, που, η φτώχεια ήτανε διαρκείας και καταφανής, τόσο στην τσέπη μας όσο και στην κατσαρόλα μας αλλά και στο σώμα μας και στην όψη μας… μέχρι θανάτου… πρέπει, όπως διατυμπανίσαμε κατά το παρελθόν, να δραστηριοποιηθούν, ο Δήμος με τη Μητρόπολη, και να συντάξουν καταστάσεις Απόρων (Ενδεών) και ν’ αρχίσουν δειλά δειλά τη λειτουργία τους οι αντίστοιχες Οργανώσεις -υπάρχουν;- για την παροχή συσσιτίου, οικονομικών βοηθημάτων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, γάλακτος και κρεμών για βρέφη και παιδιά… Κάποιες Κυρίες… που, επί «ευρώστων στάχεων», ηγούντο   Φιλανθρωπικών Συλλόγων κ.λ.π., εδώ θα φανούν, επί το έργω της πραγματικής φιλανθρωπίας… κι όχι “όταν γεννούσανε και τα κοκόρια…”!

Ως και ο μακαρίτης αριστερός, Υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης, εν έτει 1950, Νίκος Δεληβοριάς, είχε στο προεκλογικό «μανιφέστο» του τον Οργανισμό Πρόνοιας… με: α) τη Λαϊκή Στέγη, β) Ρούχα για το Λαό, γ) Πρόνοια για τους Απόρους…

Ήδη, ο Δήμος Λουτρακίου, από τον πρώτο καιρό, αν κι είναι ένας εύρωστος, οικονομικά, Δήμος, εντούτοις, πέρασε στο πρακτικό μέρος, στο «δια ταύτα» με τα παρακάτω:

«Σας ενημερώνουμε, ότι, σχετικά με τα βοηθήματα  προς τους δημότες που, πραγματικά, χρήζουν ανάγκης βοήθειας, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή εξέτασης των αιτημάτων για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Λουτρακίου–Αγίων Θεοδώρων. Η ίδια πενταμελής επιτροπή εξετάζοντας τα δικαιολογητικά κατά περίπτωση και βάσει των αιτήσεων, θα συγκροτήσει την κατάσταση στην οποία θα εγγραφούν οι δημότες που, από τώρα και εις το εξής, θα δικαιούνται το εκάστοτε βοήθημα. Για το λόγο αυτό, οι δημότες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει να προσκομίσουν στα Δημοτικά καταστήματα Λουτρακίου ή Αγίων Θεοδώρων και, ειδικότερα, στο γραφείο Πρωτοκόλλου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011 τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Αίτηση, 2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, 3. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Εφορίας (για τους μη υπόχρεους υποβολής φορολογικής δήλωσης, αντίγραφο σύνταξης από τράπεζα κλπ.), 4. Αντίγραφο του εντύπου Ε9, 5. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, 6. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό πιστεύει ο ενδιαφερόμενος πως θα βοηθήσει το έργο της επιτροπής. Σας υπογραμμίζουμε ότι για τους δημότες εκείνους που δεν θα προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, δεν θα υπάρξει δυνατότητα εξέτασης από την επιτροπή και κατά συνέπεια η επιλογή τους ή μη στη διαδικασία χορήγησης του εκάστοτε βοηθήματος…».

Όσο και να συνεχίζουν και να μειδιούν κάποιοι με την «άνοστη» κατ’ αυτούς επιμονή μας, όλα τα χρόνια, γύρο απ’ αυτά “τα ευαίσθητα” κοινωνικά θέματα…, εντούτοις, εμείς, θα επιμένουμε, γιατί ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ και γνωρίζουμε, από πρώτο χέρι, τι σημαίνει ένα μπουκάλι λάδι ή ένα κομμάτι κρέας ή ένα μικρό ποσό για να πληρώσεις τα χρειαζούμενα για τα παιδιά, τον γιατρό, το ενοίκιο, τα φροντιστήρια…

Ο Δήμαρχος και ο Δεσπότης, ας αφήσουν τα «ταρατατζούμ» και ας ξεβραχιονιστούν και ας περάσουν στην ελεημοσύνη… Υπάρχει κόσμος που υποφέρει… Υπάρχουν, έστω και Αλλοδαποί, που, με 0 βαθμούς παγωνιάς, ξεροσταλιάζουν στην άκρη της Κεντρικής πλ. με το βυζανιάρικο στην αγκαλιά! Δεν τα γέννησε σκύλα αυτά τα παιδιά…· τα γέννησε, κι αυτά, μάνα, όπως εμάς! Ας ανακαλύψουμε τούς, πραγματικά, ενδεείς, ημεδαπούς και υμεδαπούς, και ας τους βοηθήσουμε, εμφανώς και αφανώς! Αυτό θα ‘πει Χριστιανισμός· αυτό θα ‘πει Γείτονας· αυτό θα ‘πει Συγκάτοικος· αυτό θα ‘πει ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ είπε ο Χριστός…· αλλά δεν φτάνει μόνο, η άυλη Αγάπη· χρειάζεται, ταυτόχρονα, και η Ελεημοσύνη… για να γεμίσει την κοιλιά του ο φτωχός, για να πάρει γάλα και φάρμακα για το μωρό, για να ντυθεί και ποδεθεί, για να πληρώσει το ρεύμα…! Και θυμηθείτε:

Ο, πραγματικά, φτωχός είναι αξιοπρεπής και υπερήφανος, και δεν θα προστρέξει στην επαιτεία… Γι’ αυτό, θα προτιμήσει να πεθάνει παρά να προσέλθει ζητιάνος στην αυλή μας…! Εμείς, πρέπει, μόνοι μας ή ρωτώντας, ν’ ανακαλύψουμε τα σπίτια που έχουν ανάγκη…! Αυτά πρέπει να επισκεφθούμε τις χειμωνιάτικες νύχτες, τις νύχτες χωρίς φεγγάρι… και να χτυπήσουμε την πόρτα αφήνοντας… και στη συνέχεια ν’ απομακρυνθούμε ώστε να παραμείνουμε αθέατοι! Τότε, και μόνο, η ελεημοσύνη πληρεί τους όρους της και τη θεία ιδιότητά της!

Αγήνωρ

(43)