Τον τελευταίο καιρό, την κοινή γνώμη της πόλης έχει απασχολήσει η Κοινοφελής Επιχείρηση Δήμου Τρίπολης… Η ΚΕΔΗΤ έχει μπει για τα καλά στις συζητήσεις των καφενείων και τα πηγαδάκια, λόγω των προβλημάτων στη διοίκηση και στη διαχείριση της. Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρός της Τάσος Τσούκας διαγράφηκε από την δημοτική ομάδα του Δημάρχου Δημήτρη Παυλή. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε χθες (2-11-2015) μετά από πρόταση του Δημάρχου ορίστηκε Πρόεδρος της ΚΕΔΗΤ η Δημοτική Σύμβουλος Δώρα Μπρακουμάτσου και αντιπρόεδρος ορίζεται ο Σπύρος Δημόπουλος.  Νέα μέλη στο ΔΣ της ΚΕΔΗΤ ορίζονται ο κ. Παναγιώτης Παπαχρόνης  και ο κ. Δημήτρης Τρανός

Η ΚΕΔΗΤ αποτελεί σημαντικό διοικητικό εργαλείο για τον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική στο Δήμο Τρίπολης και θα πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής.

Διαβάστε τους σκοπούς της επιχείρησης για να δείτε τους τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί και να προσφέρει στο Δήμο και τους Δημότες.
Α. Η ανάληψη δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα :

  1. Η ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και η καλλιέργεια σε βάθος της καλλιτεχνικής ευαισθησίας και της αγάπης για τις τέχνες, η προστασία της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας, η αναγωγή των πολιτιστικών, πνευματικών και καλλιτεχνικών αγαθών σε οργανικά στοιχεία της καθημερινής ζωής και η ενεργητική και συνειδητή συμμετοχή των πολιτών στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
  2. Η δημιουργία της απαραίτητης πολιτιστικής υποδομής.
  3. Η διάδοση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας στους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και των άλλων οπτικοακουστικών μέσων καθώς και των εικαστικών τεχνών.
  4. Η ενίσχυση της σχέσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Πολιτισμό.
  5. Η συμβολή της τόσο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης όσο και στην αποκέντρωση.
  6. Η προαγωγή του διαλόγου, η πρόσβαση στην έρευνα, η γνώση και η πληροφόρηση για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό και διεθνές.
  7. Η υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης και των ιδεών, του πλουραλισμού, της διαφορετικότητας και της αντιπαράθεσης των απόψεων, προωθώντας την κριτική σκέψη.
  8. Η υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δημιουργίας καλλιτεχνικού και θεωρητικού έργου υψηλής ποιότητας και η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.
  9. Η προώθηση της συνεργασίας, του πειραματισμού, της έρευνας, της καινοτομίας και γενικά προτάσεων, που διευρύνουν και εξελίσσουν τις καλλιτεχνικές εκφραστικές δυνατότητες.
  10. Η προώθηση των βασικών αρχών, κατευθύνσεων και στόχων της Εθνικής Πολιτιστικής Πολιτικής του ΥΠ.ΠΟ. και Τουριστικής Ανάπτυξης.
  11. Η επιδίωξη της διασύνδεσης της επιχείρησης με την εκπαίδευση, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία του μελλοντικού δυναμικού, που θα την στηρίξει.
  12. Η διερεύνηση και η αξιοποίηση της δυνατότητας πραγματοποίησης πολιτιστικών παραγωγών, συμπαραγωγών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα, η συνεργασία με άλλες πόλεις στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές πόλεις, η συμμετοχή σε προγράμματα της Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  13. Η προώθηση της ανάπτυξης μιας άλλης ποιότητας τουρισμού, του «πολιτιστικού τουρισμού», γεγονός, που θα συμβάλει εκτός των άλλων και στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του θεσμού.
  14. Η δραστηριοποίηση στο Θέατρο με τη διοργάνωση Φεστιβάλ Θεάτρου και συναντήσεων Ερασιτεχνικών Ομάδων.
  15. Η δραστηριοποίηση στη Μουσική με τη διοργάνωση του Χορωδιακού Φεστιβάλ Τρίπολης και συναντήσεων Φιλαρμονικών.
  16. Η δραστηριοποίηση στο Χορό με τη διοργάνωση της Αρκαδικής Χορευτικής Συνάντησης.
  17. Η δραστηριοποίηση στις Εικαστικές Τέχνες, που θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει και να αξιοποιήσει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της περιοχής και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στην ελληνική περιφέρεια.
  18. Η δραστηριοποίηση στον τομέα του Κινηματογράφου με τη βελτίωση του επιπέδου της κινηματογραφικής παιδείας και γενικά της κινηματογραφικής ανάπτυξης.
  19. Η οργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
  20. Η οργάνωση συνεδρίων, η συνεργασία με πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς και η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.
  21. Η υλοποίηση εκπαιδευτικών παιδαγωγικών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη τρόπων προσέγγισης των παιδιών στο θέατρο, τη μουσική, το χορό και τις εικαστικές τέχνες, με την οργάνωση παιδαγωγικών προγραμμάτων, τα οποία θα λειτουργούν με τη συνεργασία παιδαγωγών και ψυχολόγων και με τη δημιουργία σχετικού και κατάλληλου παιδαγωγικού υλικού.
  22. Οι εκδόσεις περιοδικών, βιβλίων και διαφόρων εντύπων, όπως πρακτικών συνεδριών και σεμιναρίων, λευκωμάτων, θεατρικών προγραμμάτων καθώς και σχετικού με τα αντικείμενα της Επιχείρησης οπτικοακουστικού υλικού.
  23. Η διαχείριση και εκμετάλλευση των χώρων του Δήμου Τρίπολης (Θέατρα, αρχαιολογικοί χώροι κλπ.), όπου μπορούν να διεξαχθούν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις.

 

Β. Η ανάληψη δραστηριοτήτων, που αφορούν την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη και συγκεκριμένα :

  1. Η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις, που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας καθώς και της τρίτης ηλικίας.
  2. Η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
  3. Η λειτουργία προγραμμάτων περίθαλψης και φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων (πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κλπ).
  4. Η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  5. Η λήψη μέτρων προστασίας του καταναλωτή και καταπολέμησης της ανεργίας και της φτώχειας.
  6. Η δημιουργία και λειτουργία δομών στήριξης προσαρμογής αλλοδαπών οικονομικών μεταναστών στο νέο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
  7. Η εφαρμογή προγράμματος παροχής κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε άτομα, που απειλούνται ή πλήττονται με οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό.
  8. Η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  9. Η δημιουργία και λειτουργία μουσείων (λαογραφικό μουσείο, ιστορικό μουσείο, ιστορικό πάρκο ηρώων κλπ.).
  10. Η εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού (υποστήριξη τοπικών παραγόντων διδασκαλίας προβολής ανάδειξης της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, οργάνωση και πραγματοποίηση πνευματικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων κλπ.).
  11. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού, συνεδριακού, ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού (προβολή και ανάδειξη ιστορικών τοποθεσιών Τρίκορφα, καρέκλα Κολοκοτρώνη, Γράνα, μονοπάτια σύνδεσης ιστορικών τοπίων, κλπ).
  12. Η δημιουργία και λειτουργία ιστορικού αρχείου Δήμου Τρίπολης.
  13. Η λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής (δημιουργία και λειτουργία χώρων αναψυχής, δρόμοι περιπάτου ποδηλατοδρόμοι, εξωκκλήσια της Τρίπολης, περιαστικά άλση κλπ).
  14. Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές μελέτες, εφαρμογή προγράμματος Equal κλπ).
  15. Η συμμετοχή στην εφαρμογή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

 

Γ. Η αξιοποίηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του «Σπηλαίου Κάψια».

  1. Η ίδρυση Βιοσπηλαιολογικού εργαστηρίου.
  2. Η οργάνωση συνεδρίων στις εγκαταστάσεις του σπηλαίου με αποκλειστικό θέμα την σπηλαιολογία και τα αρχαιολογικά ευρήματα.
  3. Η δημιουργία μουσείου στις εγκαταστάσεις του σπηλαίου με αρχαιολογικά ευρήματα από το σπήλαιο και τη γύρω περιοχή.
  4. Η έκδοση ενημερωτικού και διαφημιστικού υλικού για την προβολή του σπηλαίου και της ευρύτερης περιοχής.

 

(110)