Kudu-The Workshop
«O καφές είναι μια γαστρονομική εμπειρία» μου λέει ο Θανάσης Νικόλης του Workshop. Έχει απόλυτο δίκιο. Όσο θαυμάζω το μενού στο tablet, διαπιστώνω ότι το team εδώ σε βομβαρδίζει με υπέροχες πληροφορίες και σε μυεί σε όλα τα μαγικά μυστικά του καφέ, από την παραγωγή μέχρι το καβούρντισμά του και όχι μόνο: αν είσαι home barista, μπορείς να φέρεις τη μηχανή στον χώρο τους για να σου δείξουν πώς να τον απολαμβάνεις καλύτερα στο σπίτι σου. Aντίθετα, αν είσαι geek barista, εδώ θα κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα στο cupping ή στο roasting room, που θα σε εξελίξουν σε σπεσιαλίστα του μικρόκοσμού σου. Εδώ θα μάθεις ακόμα και για τη διαφορετική σκληρότητα του νερού και ποιον ρόλο παίζει στην προετοιμασία του (τα σοβαρά μαγαζιά που σερβίρουν καφέ επενδύουν σε ακριβά φίλτρα καφέ που θα δώσουν νερό απαλλαγμένο από τη μυρωδιά χλωρίου ή άλλων ουσιών που επηρεάζουν τις γεύσεις του σπάνιου καφέ τους).
Όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και live, τo Workshop είναι η πεμπτουσία του αθηναϊκού καφέ! Εδώ θα σου σερβίρουν όχι απλώς τον καφέ της επιλογής σου αλλά και από τη συγκεκριμένη ποικιλία που διάλεξες από το tablet, αφού έχεις διαβάσει όλες τις πληροφορίες για τη φάρμα και τον αγρότη που καλλιεργεί τα καφεόδεντρα σε κάποια εξωτική χώρα πολύ μακριά από το Γκάζι. Κατόπιν θα προσγειωθεί μπροστά σου μια τριπλέτα γεύσεων, σε φλιτζανάκι εσπρέσο, σε κούπα καπουτσίνο και σε καράφα φίλτρου. Δοκιμάζοντας και τους τρεις καφέδες, θα δεις ποιος σου αρέσει περισσότερο κι έτσι θα αποκτήσεις τον signature καφέ σου. Θα μάθεις, δηλαδή, να προσαρμόζεις τον καφέ στα ολοδικά σου γούστα. Αυτή δεν είναι εξάλλου η μεγαλύτερη τάση αυτήν τη στιγμή στον χώρο του καφέ παγκοσμίως; Δεν θέλω μόνον ένα θεσπέσιο φλιτζάνι καφέ, θέλω να γνωρίζω το μικρό όνομα του παραγωγού, αν καλλιεργεί βιολογικά, αν σέβεται το περιβάλλον και τους εργάτες του, πώς έγινε το καβούρντισμά του, τα πάντα όλα γι’ ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση και συγκίνηση! Έλα μια βόλτα στο Workshop, o Θανάσης Νικόλης (11ος καλύτερος barista στον κόσμο και συνιδιοκτήτης της Kudu Coffee Roasters μαζί με τον Νίκο Φέρρα) πεθαίνει να σου δείξει όλη τη μαγεία του εξωτικού αυτού φρούτου που πριν από αιώνες μια πανέμορφη αιθιοπική αντιλόπη (που στη γλώσσα τους λέγεται Kudu) έτρωγε αμέριμνη, ενώ ένας βοσκός προσπαθούσε να εξηγήσει την αεικίνητη συμπεριφορά της…