Η κανονική ονομασία του Δήμου μας, προσοχή, είναι «Δήμος Τριπόλεως» και όχι “Δήμος Τρίπολης”…

«Δήμος Μαντινείας με πρωτεύουσα τη Νεστάνη» υπήρχε, μέχρι, πρότινος, που ίσχυε ο «Καποδίστριας» και που, ο μικρόκαμπος της Μαντινείας με τον Αρχαιολογικό χώρο και τα πέριξ Χωριά-Προάστια, ήταν εντός των συνόρων του…

Όμως, ο «Καποδίστριας” καταργήθηκε και στη θέση του ξεπετάχθηκε ο “Καλλικράτης”, που, θέλει σμίξη όλων των Δήμων Μαντινείας σε έναν, ήτοι αυτόν του Δήμου Τριπόλεως ο οποίος, ταυτίζεται, γεωγραφικά, με την παλιά επαρχία Μαντινείας!

Μετά τα παραπάνω, θεωρούμε, ότι ήλθε η ώρα και το πλήρωμα του χρόνου, ώστε οι δύο μεγάλες πόλεις, Μαντίνεια και Τρίπολη, Τρίπολη και Μαντινεία, να ενωθούν και να σφιχταγκαλιαστούν, κάτω από ένα μεγάλο ιστορικό λογότυπο που θα εμπεριέχει –συμβολικά, καθόλου…– με πολλή ουσία, λεκτικά και με νόημα, την Αρχαία και Νεότερη Ιστορία του Τόπου μας!

«Δήμος Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη»!

Πώς σας φαίνεται η ανωτέρω ονομασία-πρόταση και ο παραπάνω τίτλος-λογότυπο του Δήμου μας;

ΜΑΝΤίΝΕΙΑ (ΜΑΝΤΙΝΕίΑ) : Η πόλη ονομαζόταν Μαντίνεια, και συμπεριλάμβανε και την Τεγέα… Ταυτίζεται με το γήλοφο, Γκορτσούλι ο οποίος, πέριξ, είναι γεμάτος αρχαιότητες! Ο Όμηρος τη χαρακτηρίζει ερατεινή (ευτυχισμένη). Οι Μαντινείς υπήρξαν μέλη της Πελ/νησιακής Συμμαχίας. Συμμετείχαν στη μάχη των Θερμοπυλών. Την επισκέφθηκε ο Φίλιππος Β΄ αλλά και ο Φιλοποίμενας της Αχαϊκής Συμπολιτείας· ακόμη ο αυτοκράτορας Αδριανός και ο περιηγητής Παυσανίας! Να θυμηθούμε τον Πελοπίδα, τη Διοτίμα… Σ’ αυτό το χώρο, δόθηκαν πάνω από πέντε μεγάλες μάχες! Εδώ, είναι ο Τάφος του θηβαίου Επαμεινώνδα!

ΤΡΙΠΟΛΗ (ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑ) : Ουσιαστικά, είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που ελευθερώθηκε, κατά την Επανάσταση του 1821, η θρυλική Άλωση, της οποίας, έμεινε στην ιστορία αλλά και έκρινε τον Αγώνα αφού, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»! Το όνομά της ταυτίζεται με το “Γέρο” αφού είναι η γενέτειρα και η πατρίδα του Θ. Κολοκοτρώνη… Παράλληλα, είναι το κέντρο του Μοριά…!

Ας ‘δει, το σημερινό, Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, την πρότασή μας και ας αποφασίσει, ήρεμα, “χωρίς παρωπίδες” και μ’ ανοιχτό μυαλό…· ας ζητήσει και τη γνώμη κάποιων πιο ειδικών… αν και μια εκλογική διαδικασία (δημοψήφισμα) ανάμεσα στου Δημότες, δεν θα ήταν άσχημη! Και ας μην φοβηθεί, ότι, έτσι, το όνομ, Τρίπολη, υποβαθμίζεται…· ίσα ίσα, που… αφού, το όνομα, Μαντινεία, δεν είναι από το, πουθενά, αλλά προσδίδει… Από εκεί και πέρα, και μετά μια θετική απόφαση, η σκυτάλη δίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… -έτσι, τουλάχιστον, γινόταν πιο παλιά… εκτός αν, σήμερα, η Περιφέρεια έχει το λόγο…

ΑνΓ

(52)