Με το Γιάννη παρουσιαστήκαμε μαζί στο Στρατό -στην Κόρινθο 71η ΕΣΟ- κι ήμασταν στον ίδιο 4ο Λόχο, στην ίδια Διμοιρία με τα κρεβάτια μας, εγώ πάνω, αυτός κάτω… Θυμάμαι, την αγωνία του στις επιθεωρήσεις του Λοχαγού… Εκτός από το δικό του κρεβάτι, επιμελείτο και τις λεπτομέρειες του δικού μου -ήμουνα άσχετος…- δηλ. τις γωνίες και το “αεροδρόμιο” της κουβέρτας… διότι, όπως έλεγε, “θα ‘δει, ο Λοχαγός, το δικό σου κακοφτιαγμένο κρεβάτι και δεν είναι ότι θα την πληρώσεις, εσύ, αλλά μετά θα περιλάβει και μένα και θα με ρωτάει είσαι ο… από ποιο μέρος είσαι παιδί μου… και τα σχετικά…

Το Γιάννη έχω να τον ‘δω από τότε και δε γνωρίζω… -εύχομαι να ζει και να ‘ναι καλά- πού βρίσκεται… Ήθελε να πάει στην “Αστραλία”…Το μέγα πρόβλημα, του Γιάννη, στο στρατό, ήτανε το “από πού είσαι παιδί μου;” Ο Γιάννης ήτανε από την Αρβανιτοκερασιά -αν θυμάμαι… Στην ερώτηση του Λοχία ή του Λοχαγού… “από πού είσαι παιδί μου” ο Γιάννης απαντούσε “από την Τρίπολη κυρ-Λοχαγέ”! “Μέσα από την Τρίπολη, παιδί μου;”. “Όχι· κυρ-Λοχαγέ” απαντούσε, ο Γιάννης, οπότε άρχιζε ο Λοχαγός να τον περιλούει με… “ρε παλιογομάρι -τότε βρίζανε…-, ντρέπεσαι για τον τόπο καταγωγής σου; θες να παραστήσεις τον πρωτευουσιάνο; Όλοι από χωριά είμαστε και δεν ντρεπόμαστε, για την καταγωγή μας, όσο μικρό κι αν είναι το χωριό μας…”…

Το “μετά”, του Γιάννη, ήτανε άστα να πάρει…· ντρεπότανε να κοιτάξει κι εμάς… Μου είχε εκμυστηρευτεί, λοιπόν, ο Γιάννης, ότι, “εγώ, δεν απαντώ έτσι γιατί θέλω να παραστήσω τον πρωτευουσιάνο ούτε ντρέπομαι για το χωριό μου… αλλά αν ‘πω, του Λοχαγού, από την Αρβανιτοκερασιά, άντε να ‘ βρει , πού είναι η Αρβανιτοκερασιά… και, εκ νέου, είμαι υποχρεωμένος να του ‘πω ότι είναι χωριό της Μαντινείας, 20 χλμ. από την Τρίπολη…”.

Έκανα αυτόν το μακροσκελή πρόλογο για να ‘πω, ότι “όλοι οι Γιάννηδες όλοι οι Μαντίνειοι”, από το Κακούρι μέχρι τη Βλαχοκερασιά κι από τ’ Αγιωργίτικα μέχρι την Αλωνίσταινα, δε χρειάζονται, πλέον, με τον “Καλλικράτη”, να λένε το χωριό τους… αλλά “είμαι από την Τρίπολη και από το προάστιο Μαντέικα”! Να “ένα καλό” που ‘κανε ακόμη ο “Καλλικράτης”…· “αποχωριατοποίησε” όλους εμάς και μας “πολιτοποίησε”! Μας έκανε πρωτευουσιάνους!

Ναι· όλη η Μαντινεία, πλέον, “είναι συντοπίτες και είναι Τριπολιτσιώτες”! Μάλιστα, θα συμφωνούσαμε να λεγότανε “Δήμος Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη”! Ναι· αυτό είναι το σωστό και το αντιπροσωπευτικό για όλους μας! Μήπως, δεν είν’ αργά ακόμη και πρέπει να πολιτογραφηθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο; η Δημοτική Αρχή τι λέει;

(206)