Η Τρίπολη είναι ένα οροπέδιο… εξ’ ού και το όνομα, Τρίπολη, που, κατά τον μεγάλο Τούρκο περιηγητή, Εβλιά Τσελεμπί: Τρίπολη = το κλουβί του πουλιού! Κι είναι ένα κλουβί, τ’ οροπέδιο της Μαντινείας, με τα βουνά, πέριξ… γι’ αυτόν, τον λόγο, και θέλει προσοχή, κατ’ έτος, ήτοι καθάρισμα τών, όπου, καταβοθρών της… για να μην πάθουμε, κάποια στιγμή -γιατί στιγμιαίο είναι το κακό- ό,τι έπαθε η Ρόδος, με τις πλημμύρες και τον πνιγμό τεσσάρων ανθρώπων ή με το ρέμα της Χελιδονούς…!

Με τη Δ.Ε.Υ.Α.Τ. σε πρώτο  πλάνο, τον Δήμο Τρίπολης, απόκοντα, και την Περιφέρεια αφ’ υψηλού, από τις αρχές του καλοκαιριού και κατά τακτικότατα διαστήματα τον χειμώνα, πρέπει να γίνεται έλεγχος και καθαριότητα… για να μην μας συμβούν ό,τι «ούτε του σκυλιού σου, Γιωργούλα μου…» δηλ. ό,τι, πρόσφατα, συνέβηκε σε κάποια μέρη στη χώρα μας, δηλ. να θρηνήσουμε αθώα θύματα αλλά και να καταστραφούν περιουσίες…!

Οι παλιοί, θα θυμούνται, την «Άκωλη τρύπα», μια μικρή καταβόθρα στο άκρο της οδού Χρονά (δεξιά της Δεξαμενής) η οποία, κάθε 4-5 χρόνια, μετά νυχτερινή μεγάλη ποσότητα νερού, επειδή δεν πρόφθαινε ν’ απορροφήσει το νερό ή ήτανε σκεπασμένη με απορρίμματα, ξεχείλιζε… με αποτέλεσμα να πιάνει τους Τριπολιτσιώτες στον ύπνο…· να κατηφορίζουν δηλ. λασπόνερα και να κατακλύζουν το κέντρο της πόλης, διαμέσου των οδών: Χρονά, Κεφάλα, Ταξιαρχών, 25ης Μαρτίου, Υψούντος, Φωτάκου, Εθνομαρτύρων, Νικηταρά… οπότε η Κεντρική πλ. συν, αυτή, της πλ. Πετρινού (τότε Ψαραγορά) με τους παράπλευρους δρόμους τους, πλημμύριζαν κρατώντας στην επιφάνειά τους 20-30 εκ. νερού αλλά και μισό μέτρο κάποτε κάποτε…

Οι καταστροφές, κυρίως σε καταστήματα, ήταν μεγάλες αφού πλημμύριζαν όλα τα υπόγεια και όλα τα ανώγεια…· τα υπόγεια, που, τότε χρησιμοποιούνταν γι’ αποθήκες και ταβέρνες! Το αποτέλεσμα ήταν, τα κρασιά με το νερό «να γίνονται ένα» αλλά και οι ζάχαρες με τ’ αλεύρια, οι φακές με το αλάτι…!

Για να είμαστε, όμως, ειλικρινείς, το αποχετευτικό της Τρίπολης, μετά τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πετρινό, αλλά και τις, κατά καιρούς, ουσιαστικές παρεμβάσεις όλων τών, μετά απ’ αυτόν, Δημάρχων, το αποχετευτικό της Τρίπολης είναι αρκετά σωστό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας… όμως, καλός είναι ο τακτικός έλεγχος… σύμφωνα με την παροιμία «καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»…

Εκτός όμως των παραπάνω καταβοθρών είναι και πολλές άλλες διασπαρμένες στα όρια της Μαντινείας.  Μερικές, μάλιστα, είναι εργα τέχνης με τα ψηλά προστατευτικά λιθόκτιστα τοιχεία που έχουν κατασκευαστεί. Αλλά στους περισσότερους είναι άγνωστες· μόνο οι ντόπιοι τις γνωρίζουν και γνωρίζουν καλά και την αξία τους… γιατι η φύση πάντα σοφά ποιεί…· μην κοιτάς που εμείς, οι άνθρωποι, προσπαθούμε να φανούμε εξυπνότεροι. Στο τέλος, όταν πειράζουμε τα έργα της φύσης, πάντα χαμένοι βγαίνουμε.

Καταβόθρες λοιπόν έχει η Νεστάνη, καγκελόφρακτες για να μην μπαίνουν μέσα ξύλα και μπάζα και τις φράξουν. Στου Κάψια ίσως είναι οι πιο katavothraγνωστές, επειδή είναι δίπλα στα σπήλαια. Μια καταβόθρα είναι … “γης χάσμα”… που ρουφάει τα νερά του κάμπου της Μηλιάς.  Στη Βλαχέρνα υπάρχει η καταβόθρα του Πλέσσια, που θα έπρεπε να είναι επισκέψιμη και να προβάλεται σαν αξιοθέατο· όχι μόνο για τα τεράστια τοιχεία που την περιβάλλουν αλλά εκεί καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί η φύση. Βλέπεις το νερό να χάνεται στις τρύπες της καταβόθρας και μετά πας κατά την Παναγίτσα και το βλέπεις να ξεπηδάει στο Μπαλτσάκο, και να γίνεται ο Τράγος ποταμός στον Νταραίικο κάμπο.  Αυτή η καταβόθρα τραβάει τα νερά του κάμπου της Βλαχέρνας – Χωτούσας – Λίμνης – Κανδήλας – Λεβιδίου. Αλλά επειδή τα νερά είναι πολλά, πολλές φορές, ο κάμπος γίνεται λίμνη. Κάθε χειμώνα γινόταν λίμνη μέχρι που κατα το 1980 άνοιξε η σήρραγγα στο βουνό της Καστανιάς και …. πάνε τα νερά….  Μέχρι σήμερα δεν έχει γίναι κατορθωτό να τελείωσει εκείνο το μεγαλόπνοο έργο του αναδασμού του κάμπου Λεβιδίου – Κανδήλας….

Μενταξύ Παλαιόπυργου και Αρτεμισίου, καταμεσίς στον κάμπο είναι η καταβόθρα του Σίνα. Δεν την πιάνει το μάτι σου αλλά τη δουλειά της την κάνει.  Υπάρχουν και πολλές άλλες γύρω από την Τρίπολη, στην Τεγέα στο Κορύθιο … Τώρα θα μου πείτε …. τόσο νερό που ρουφάνε οι καταβόθρες, πού πάει;   Στον Ανάβαλο…· έτσι λένε οι επιστήμονες. Εκτός από την καταβόθρα της Βλαχέρνας που πάει κατά τον Λάδωνα…

Φανταστείτε τώρα, τόσο νερό που πέφτει στην περιοχή μας, αν δεν είναι καθαρές οι καταβόθρες, τι έχει να γίνει….. Γι’ αυτό, εσείς που είστε αρμόδιοι … γρηγορείτε…

(1257)