Το βράδυ της Κυριακής 27 Σεπτέμβρη 2015, και καθον χρόνον τα πυροτεχνήματα, για τηνΆλωση της Τριπολιτσάς”, στην πλ. Άρεως, αστραποβροντούσαν και καταύγαζαν τον συννεφιασμένο ουρανό της Τριπολιτσάς, στην Κεντρική πλ. της πόλης μας παιζόταν ένα δράμα· ένα δράμα, απ’ αυτά, που, δυστυχώς, λίγοι τα καταλαβαίνουν και ευαισθητοποιούνταικαι κλαίνε…! Και το δράμα συνεχίστηκε καθόλη τη νύχτασε σημείο, που, και αυτό το φεγγάρικρύφτηκε, πίσω από τη γη, για να μην γίνει μάρτυρας…”!

Πρόκειται, για το, και τυπικό, κλείσιμοουσιαστικά, είχε κλείσει αφότουαλώθηκετο μεγάλο Πρακτορείο κινήσεως Τύπου, του Γορτύνιου, Χριστοδουλόπουλου, από τηνΕυρώπηκαι τοΆργος”…· πρόκειται, λοιπόν, και για το τυπικό κλείσιμο, του παλιούΑθηναϊκού πρακτορείου” –με τελευταίο τον Παν. Λεμπέκο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε– που, μια ζωή, έδρευε κάτω από τις καμάρες της Κεντρικής πλ, στην αρχή, δυτικάστη σημερινή πόρτα τουΓαλλαξία”- και, μετά, βόρεια, στη σημερινή θέση του

Αυτό, το Πρακτορείοδηλ. τοΑθηναϊκό”- έναντι τουΝέου”, που, εν Τριπόλει, το αντιπροσώπευε, ο Γεωργελές και, μετέπειτα, ο γαμπρός του, Μιχόπουλος…, τοΑθηναϊκό πρακτορείο”, ανέκαθεν, είχε τον κύριο όγκο των εντύπων, που, διακινούνταν, εν Ελλάδι, σε ποσότητα και ποιότητα, σε εφημερίδες και περιοδικά

Όπως σε όλη την Ελλάδα, πόσο, μάλλον, στην Τρίποληένεκα Χριστοδουλόπουλου και τηςαλληλοϋποστηρίξεωςτων Γορτυνίων…-, οι ιδιοκτήτεςαντιπρόσωποι ήταν Γορτύνιοι! Το ίδιο, κατά κύριο λόγο, και οι εφημεριδοπώλεςΑυτό, το Πρακτορείο, γιορτές, καθημερινές, Χριστούγεννα, Πάσχαέμενε ανοιχτό, από τα χαράματα μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα.. Βλέπεις, εκείνα, τα χρόνια, δεν υπήρχε κομπιούτερ και τηλεόραση ενώ, δεν υπήρχε, καλά καλά, ούτε ραδιόφωνοώστε, ο Τριπολιτσιώτης να μαθαίνει τα κυριότερα πανελλήνια και παγκόσμια νέακαι, όχι, τα τοπικά, τα οποία διακινούνταν από τα γραφεία των τοπικών εφημερίδων

Παράλληλα, ήταν ένα επικερδές επάγγελμααφού, το ποσοστό, του κέρδους ήταν αρκετά υψηλό, ώστε, απ’ αυτό, να αμείβονται, πολύ καλά, και οι πλανόδιοι εφημεριδοπώλεςΚαι δεν ήταν, απλά, επικερδές, αλλά καιμονοπωλιακό είδοςαφού, δεν κινδύνευες να σου ανοίξει κάποιος, δίπλα…· αυτός ήταν και ο λόγος, που, το πρακτορείο παραδινότανκληρονομικώ δικαιώματι” … ή, αν δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση, τότε, οαέρας”, που, λάβαιναν οι αποχωρούντες, μεταφραζόταν σε μεγάλα ποσά λιρών ή εκατομμυρίων δρχ….! Βλέπεις, ήταν, όπως, είπαμεμονοπωλιακό είδοςτο Πρακτορείο εφημερίδων, σε μια πόλη ή σε μια κωμόπολημε πολλά κέρδη αφού αντιπροσώπευε και τα Λαχείακαι το εκπληκτικό, την μη παράδοση χρημάτων, στους Ιδιοκτήτες του Τύπου, καθεκάστην, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, αλλάαν είμαι πληροφορημένος καλάκάθε δίμηνο…!

Ναι· το Πρακτορείο ήτανκράτος εν κράτει”! Ο ή οι πράκτορες είχαν μεγάλη δύναμη στην πόλη, στον νομόΟ Νομάρχης και ο Δήμαρχος,  η Αστυνομία και οι λοιπές Υπηρεσίεςαλλά και ο κοσμάκηςόλοι τους είχαν ανάγκη, τους πράκτορες, αφού, ο λόγος τους, περνούσε σε τοπικούς Υπουργούς και Βουλευτές, στα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια, στον Τοπικό και Αθηναϊκό τύποΉτανμονοκράτορεςοι πράκτορεςκαι, πολλές φορές και τοφόβητρο”…

Οι σκηνές, που, ξετυλίγονταν στα πρακτορεία ήταν, πολυποίκιλες και, πάντα, με κόσμο, μέσα κι έξω, αφού, τα πρακτορεία, ήταν σημείααναφοράςκαικομβικοίτόποι, χώροισυνάντησηςκαισυζήτησης”…· συζήτησης για κομματικά και αθλητικά, για επιστήμες και γράμματα, για πολιτική και, προ πάντων, για την κοινωνία της πόλης…· εδώ, μάθαινες ποιος πέθανε ή ποιος επίκειται…, ποιος παντρεύτηκε και τι παιδί έκανε η Αντώναινα, ποιακεράτωσε…” και ποιος έσφαξεγια λόγους τιμής”…· εδώστον δίπλα πλάτανοανακοινώνονταν οι πωλήσεις και οιεκτελέσεις”…

Το πρωί, που, έφθαναν οι εφημερίδες, από τον σταθμό του τρένου, ή το μεσημέρι, οι βραδινές…, στην αρχή με το κάρο και, αργότερα, με το φορτηγό, απευθείας, από Αθήνα, εδώ συνέβαινε ένα πανδαιμόνιο…· μελίσσι, ο κόσμος, να περιμένει να πάρει τον τύπο, με τους εφημεριδοπώλες να ξεχύνονταιμε τα δικά τους συνθήματα και ντελαλήματαΠαρέες παρέες, μπροστά στο πεζοδρόμιο, με την κουβέντανα πηγαίνει σύννεφο”, γέροι και νέοι, αλλά και στο εσωτερικό του πρακτορείουάλλος να ψηλαφίζει τοάλφα” περιοδικό και άλλος, απροκάλυπτα, καθισμένος στον μπόγο των εφημερίδων, λάθρα, να διαβάζει…· με στεντόρεια φωνή ο κ. Πέτρος να προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη του, στον νεαρότερο, Γιάννη, που, κι αυτός τον αντέκρουε μεπιχειρήματα ή τους Ολυμπιακάκηδες να αντιπαλαίουν τους ΠαναθηναϊκούςΟ σοβαρός, ακροδεξιός, κ. Κώστας, να παίρνει τηνΕστίαμη βλέποντας προς τη διπλανή, τονΡιζοσπάστη”… τον οποίο, επιδεικτικά αγόραζε και ξεφύλλιζε ο πρώην αντάρτηςκαπετάν Δίκαιος”… με τον ασφαλίτη να παρακολουθεί και νακαταγράφει”… Ναι· καθημερινά, ξετυλίγονταν σκηνές απείρου κάλους και γραφικότητας

Να σημειωθεί, πως, αυτό το πρακτορείο, έβγαλε τους δύο κορυφαίουςμακαρίτες, πλέονεφημεριδοπώλες, όλων των εποχών, πανελληνίως, τον αειθαλήκοντό στο ύψος, μα, με τηγαϊδουρινή”, πάνσωστη στον τόνο, φωνή-, Γιώργο Σαράφη, και τον Παναγιώτη Χριστόπουλο ή Χάφτα, ο οποίος ανεβοκατέβαζε τη φωνή του, ως ομεγάλος της υποκριτικής τέχνης”! Και να σημειωθεί, πως, ήταν αγράμματοιμέμφυτο ταλέντο τη φωνή και την αφαιρετική ικανότητα, αφού, μπορούσαν, σεμηδέν χρόνονα ρίχνουν μια ματιά στα πρωτοσέλιδα και να βγάζουν τορεζουμέσε ελκυστικούς τίτλους πώλησης…!

Θυμάμαι τον ασπρομάλλη, δεξιό και είρωνα, Λιάβαρη, και τον σεμνό κεντρώο, Σταματόπουλο, ναποτελούν, για πολλά χρόνια, την πρώτη δυάδαγια νακολουθήσει ο ανεψιός, Καλλιντέρης και, τελευταία, οιάτυχοι” –αφού, ο Τύπος πήρε τα κάτω τουΑφοί Λεμπέκου, ο Σπύρος και ο Παναγιώτης, που, ήλθαν, εξεπί τούτοις, από την Αυστραλία και την Κρήτημε τον πρώτο να φθάνει μέχρι τη Ζάκυνθο, προκειμένου, κρατήσει την πρακτόρευση του Νομού, και τον Παναγιώτη να παραμένει στα πάτριαστο κατόνομα, πρακτορείο…, με μηδαμινές απολαβές…!

Ναι· την Κυριακή 27 Σεπτέμβρη, ημέρα εορτασμούΑλώσεως της Τριπολιτσάς”, αλώθηκε και το παράρτημα τουΑθηναϊκού πρακτορείουτης Τρίπολης, στην Κεντρική πλατεία τηςενώπιον λιγοστώνκαι μη γνωριζόντων, ότι ο, ενθάδε, “προκείμενος νεκρός”, δεν ήταν ένας τυχαίοςαλλά, επί δεκαετίες, υπήρξεκορυφαίο όργανο της Είδησηςστην παλιά και νεότερη Τριπολιτσά! Υπέκυψε, και αυτό εκφράζοντας τοστερνό αντίο στον μάταιο, τούτο, κόσμο”…· υπέκυψε, ως ένα, ακόμη, θύμα της εξέλιξης…· της εξέλιξης της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης…· της εξέλιξης των καιρών…!

Ν.Γ.    

(62)