Τον Ιανουάριο του 2007 η Οδός Αρκαδίας, έκανε μαζί του την παρακάτω συνέντυξη, την οποία και επαναφέρουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο Πρύτανη:

Όχι· δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελ/νήσου με το, να πούμε, πως «χωρίς τον Δημόπουλο, Πανεπιστήμιο, δεν θα βλέπαμε»! Ούτε ο Κ. Δημόπουλος, σ’ αυτή την ηλικία, σκέπτεται να «ντεμπουτάρει» στην Πολιτική ώστε να έχει ανάγκη «κλακαδόρων»… Από εκεί και πέρα, θεμιτό είναι να είναι ένας άνθρωπος με τις φιλοδοξίες του… με ό,τι καταγίνεται να θέλει να επιτύχει! Ούτε είναι δική μας η εκτίμηση και διαπίστωση περί των Διοικητικών και Οργανωτικών προσόντων του Πρύτανη Κ. Δημόπουλου… Όποιον να ρωτήσεις από τους έχοντες σχέση με Πανεπιστήμιο, Ιατρική, Νοσοκομεία… το ίδιο θα σου πουν ότι, δηλ. πρόκειται περί μεθοδικού Ανθρώπου που διαθέτει ηγετικές ικανότητες… Αυτό φαίνεται ακόμη και από την ώρα του ραντεβού που θα σου δώσει για να συνομιλήσεις αλλά και από την τοποθέτησή του γύρω από τα θέματα της συζήτησης (περιεκτικός, πάντα εντός θέματος… ενώ το μειλίχιο ύφος του και η πηγαία ευγένεια σε σκλαβώνει…)! Και τ’ ότι θα βγει από το κάθισμα του γραφείο του για να συζητήσει μαζί σου… αυτό δηλώνει άνθρωπο «άνευ τουπέ»! Κάθε φορά που γίνεται μια συζήτηση μαζί του… έχει πάντα κάτι να σου πει το καινούργιο… όπως παρακάτω:

«Μελετώ την Εφημερίδα κ. Γαργαλιώνη και ομολογώ πως είναι μια πολλή σοβαρή προσπάθεια η Ο.Α. Ευχαριστώ, για μια ακόμη φορά, που είστε μαζί μας για να πούμε λίγα πράγματα ώστε να ενημερώνεται τον Αναγνωστικό κοινό σας. Ευχαριστώ για τις καλές προθέσεις σας και, θεωρώ, πως το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη την αγάπη και την υποστήριξη των πολιτών· κι όταν οι πολίτες ενημερώνονται σωστά κι έγκυρα από τα Μ.Μ.Ε. όταν δηλ. είναι ενημερωμένη η Πόλη, πορεύεται πιο καλά το Πανεπιστήμιο.

Στο, περί το Κτιριολογικό, ερώτημά σας έχω να πω τα εξής: Το Πανεπιστήμιό μας, βρίσκεται στον 5ο χρόνο από την λειτουργία και την ίδρυσή του (2002-2007). Ξεκινήσαμε με κτίρια για τα οποία δεν έχει δώσει δραχμή το Κράτος. Όλα τα κτίρια, όλων των Σχολών μας που λειτουργούν σε διάφορες Πόλεις, είναι χορηγίες Πελοποννησίων. Οι Χορηγοί είναι Νομαρχίες, Δημαρχίες και Ιδιώτες. Π.χ. στην Τρίπολη διαθέτουμε το πληρέστερο Εργαστήριο Πληροφορικής στην Ελλάδα το οποίο είναι χορηγία του Ν. Στασινόπουλου (ΒΙΟΧΑΛΚΟ). Διαθέτουμε το καλύτερο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών που είναι χορηγία του ΟΤΕ! Όλ’ αυτά με δικές μας παρεμβάσεις. Επίσης, χρηματοδότηση, για τα Εργαστήρια, έχει κάνει ο Χρ. Ρόκκας ο οποίος είχε προσφέρει 30.000.000 δρχ. τότε. Το κτίριο που στεγάστηκε το Πανεπιστήμιο στου Σέχι, μην ξεχνάμε πως προοριζόταν για ένα Πολυκλαδικό Λύκειο, κι όμως παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία για Πανεπιστήμιο. Αλλά και το κτίριο που στεγάζεται η Γραμματεία του Πανεπιστημίου (σπίτι Καρυωτάκη) μην ξεχνάμε πως ανήκε στην Γ.Γ.Π.Π. και η οποία το παραχώρησε στο Πανεπιστήμιο αφού, προηγουμένως, επισκευάσθηκε και αναπαλαιώθηκε με χρήματα του Κ. Αγγελόπουλου (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ). Κι όχι μόνο το ανακαίνισε αλλά και συνεχίζει να το συντηρεί! Για εμάς ήταν σημαντική η συμβολή, συμμετοχή και συμπαράσταση του κόσμου της Πελοποννήσου στην ίδρυση και στην κραταίωση του Πανεπιστημίου μας. Τα κτίρια στα οποία πρωτοξεκινήσαμε ήταν «κτίρια πρώτης ανάγκης» δηλ. μια «πυροσβεστική λύση».

Η μόνιμη λύση των κτιρίων που θα είναι κτίρια καλαίσθητα, καινούργια και που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες του Πανεπιστημίου καθώς κι αυτές τις μελλοντικές, είναι να χτίσουμε καινούργια κτίρια. Ήδη είχαμε δεσμεύσει από την αρχή που αναλάβαμε την προεδρεία του Πανεπιστημίου 17.000.000 ευρώ από το Γ’ Κ.Π.Σ. και χάρις της Κοινότητας και της Γ.Γ.Π.Π. έχουμε ξεκινήσει τρία μεγάλα κτίρια. Το ένα είναι στην Τρίπολη, το άλλο στην Καλαμάτα και το τρίτο στη Σπάρτη. Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει ένα πλήρες Κτιριολογικό Πρόγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπ. Παιδείας κι έχει υποβληθεί στο Υπ. Οικονομίας που, παρουσία τεσσάρων Υπουργών, προ διμήνου, εγκρίθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα της Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα. Στο Πρόγραμμα αυτό, για την Τρίπολη, περιλαμβάνεται ένα άλλο καινούργιο κτίριο για τη 2η Σχολή και, επίσης, ένα κτίριο για τις Διοικητικές Υπηρεσίες αφού εδώ, στην Τρίπολη, είναι η έδρα του Πανεπιστημίου, οπότε πρέπει να είναι το κέντρο και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Θα είναι ένα μεγάλο κτίριο που ν’ ανταποκρίνεται στο μέλλον. Αυτά τα κτίρια της Τρίπολης θα κατασκευαστούν, πίσω από του Σέχι, στο 4ο Πεδίο Βολής που μας παραχωρήθηκε από το Υπ. Εθν. Άμυνας. Αυτά τα κτίρια έχουνε εγκριθεί από τους τέσσερις Υπουργούς. Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τον Νομικό-Οικονομικό Σύμβουλο (15-1-07) που θα παρακολουθεί τα κτίρια της Σύμπραξης (Διεθνής Διαγωνισμός) οπότε και θ’ αρχίσει η κατασκευή. Κάθε κτίριο απαιτεί μελέτη, Αρχιτεκτονική, Στατιστική, Περιβαλλοντική, Γεωφυσική… γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και χρόνος. Θα κτισθεί και κτίριο για Φοιτητική Εστία. Στην Ελλάδα είμαστε, και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ψυχοφθόρες γι’ αυτό κι απαιτείται υπομονή.

Το δεύτερο σκέλος είναι αυτό των Πανεπιστημιακών Δασκάλων. Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με Συμβασιούχους μ’ εξάμηνο ή ετήσιο έργο. Παράλληλα, φροντίσαμε να προκηρυχθούν πολλές θέσεις Μονίμων όπως Λεκτόρων, Επίκουρων και Καθηγητών. Ήδη έχουν διοριστεί 50 Καθηγητές και άλλες 70 θέσεις έχουν προκηρυχθεί και είμαστε στη διαδικασία πρόσληψης. Προσπαθήσαμε να έχουμε Μόνιμους Καθηγητές γιατί έτσι μπορούν καλύτερα αυτοί να οργανώσουν το Πανεπιστήμιο και στο μέλλον. Κατά τρίτον προσπαθήσαμε να έχουμε καλές Διοικητικές Υπηρεσίες και Τεχνολογικό Εξοπλισμό. Επειδή το Πανεπιστήμιο Πελ/νήσου έχει διασκορπισθεί στις Πρωτεύουσες των Νομών -για να ικανοποιηθούν και πολιτισμικά, και οικονομικά, και πολιτικά, και κοινωνικά οι Πρωτεύουσες των Νομών μας- προσπαθήσαμε, από την αρχή, να έχουμε μια πολλή καλή Επικοινωνιακή Διασύνδεση μεταξύ των Πόλεων·έχουμε δηλ. Συστήματα Ενδοεπικοινωνίας και Τεχνολογικής Επικοινωνίας τέτοιας που κάθε στιγμή είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε με τις Πόλεις που έχουν Σχολές. Πέρα απ’ αυτό, σε κάθε Πόλη θα υπάρχει μια σύγχρονη μονάδα Πληροφορικής ώστε να δύναται, ο καθείς, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο να επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, όπου θέλει να βρει πηγές γνώσης. Στις Διοικητικές Υπηρεσίες πήραμε ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις και είναι σύγχρονοι, με καλές σπουδές, ώστε ν’ ανεβεί το Διοικητικό επίπεδο.

Συμπερασματικά, το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με δύο μόνο Τμήματα και μέχρι τώρα έχουμε εννέα Τμήματα· του χρόνου θα έχουμε άλλα δύο. Ο αριθμός των Φοιτητών ανέρχεται στις 2000 και ανεβαίνει. Είμαστε ικανοποιημένοι. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει τις δυσκολίες του, κάθε Πανεπιστήμιο περνάει από τη νηπιακή του ηλικία και μεγαλώνει· είναι ένα δέντρο που το φυτεύεις τώρα και με την πρόοδο και την πάροδο του χρόνου βλέπεις τους καρπούς του… είναι ένα Πανεπιστήμιο που θέλει την αγάπη και την υποστήριξη όλων των Πελ/νησίων, την υπομονή, ανοχή κι ευαισθησία. Μπορεί να γίνονται αργά βήματα –δε γίνεται να πάμε πιο γρήγορα- αλλά σταθερά προκειμένου κάνουμε ένα σωστό Πανεπιστήμιο με γερά θεμέλια.

Όσον αφορά τα κτίρια, αποφύγαμε να κάνουμε κτίρια-τσιμεντουπόλεις… Θα είναι με πέτρες και κεραμίδια και θα είναι δυώροφα ή τριώροφα πάντα καλαίσθητα και σεβόμενοι το περιβάλλον. Τα τρία κτίρια θα περατωθούν μετά ένα χρόνο. Υπάρχουν τα χρήματα και τα Σχέδια είναι έτοιμα… Όσο για τη Φοιτητική Εστία, γι’ αυτή θα μιλάμε μετά τρία χρόνια. Σήμερα, οι Φοιτητές μένουν σε διάφορα διαμερίσματα της Πόλης, τρώνε στα εστιατόρια της Πόλης… δεν είναι καλό να είναι και όλοι μαζεμένοι… Πρέπει να υπάρχει επαφή Πολιτών και Φοιτητών. Δε θέλαμε να είναι ένα Πανεπιστήμιο κτισμένο στο Άγιο Όρος… Το Πανεπιστήμιο δίνει 3 ευρώ, για κάθε γεύμα, στους Φοιτητές που έχουν ανάγκη…

Κάθε Πόλη της Πελ/νήσου έχει από μία Σχολή πλην της Τρίπολης που έχει δύο. Για την Τρίπολη οι Σχολές είναι: α) Οικονομίας και Διοίκησης που λειτουργεί μόνο το Οικονομικό σκέλος μ’ ένα Τμήμα και β) Τεχνολογίας μ’ ένα Τμήμα Πληροφορικής και ένα Τμήμα Τηλεπικοινωνιών. Πρόθεσή μας είναι, όλες οι Σχολές να έχουν από δύο Τμήματα. Στην Τρίπολη λειτουργεί κι ένα μεγάλο Μεταπτυχιακό Μετεκπαίδευσης και Εξειδίκευσης Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό γίνεται, σε συνεργασία, με ΑΔΕΔΥ και Υπ. Εσωτερικών. Μελλοντικός στόχος μας είναι η «Δια βίου εκπαίδευσις» που θ’ αρχίσει, αυτό το Πρόγραμμα, του χρόνου. Για την Τρίπολη έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης δηλ. το δεύτερο σκέλος της μιας Σχολής που εδρεύει στην Τρίπολη. Γι’ αυτό θα ξέρουμε μέχρι το Μάρτιο. Στην Τρίπολη έχουμε, το λιγότερο 300 Φοιτητές. Το Πανεπιστήμιό μας, τόσο στην Τρίπολη όσο και στις άλλες Πόλεις διοργανώνει Πολιτισμικές και Λοιπές εκδηλώσεις (διαλέξεις, ομιλίες…) με σκοπό ν’ ανεβάσουν, όχι μόνο το Φοιτητικό, αλλά και το πολιτισμικό επίπεδο των ανθρώπων της Πόλης και της Περιοχής.

Όταν, με το καλό, τελειώσουν τα κτίρια, θα μετακομίσει και η Γραμματεία, από το «σπίτι Καρυωτάκη» στα νέα κτίρια· όμως, θεωρώ, πως, για ιστορικούς λόγους εδώ πρέπει –δηλ. στο κτίριο Καρυωτάκη- να έχει την έδρα του ο Πρύτανης.

Το Μόνιμο Καθηγητικό Προσωπικό της Τρίπολης ανέρχεται σε 15 και οι Έκτακτοι σε 70 ενώ το Διοικητικό σε 20. Τα χρήματα που πέφτουν στην Πόλη από το Πανεπιστήμιο προέρχονται από τους Φοιτητές, από τους Διοικητικούς (διαμονή), από τις λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου που τις καλύπτουμε από την Πόλη π.χ. θέλουμε ένα Fax, από την Τρίπολη το παίρνουμε… Αλλά και στο θέμα Κτιριολογικό η Σχολή αναβαθμίστηκε από χρήματα των εδώ ανθρώπων… Εγώ, κάθε Τετάρτη είμαι εδώ…

Είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία και τη συμπαράσταση των Πολιτών της Τρίπολης και της Πελ/νήσου, οι οποίοι Πολίτες πρέπει να είναι όσο πιο κοντά μπορούν στους Φοιτητές μας, να μην ανεβάζουν δηλ. τα ενοίκια,το φαγητό, τον καφέ τους…

(263)