Έναν από τους κορυφαίους γελοιογράφους της χώρας μας, τον Ιωάννη Κυριακόπουλο (ΚΥΡ), τίμησε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος…
απονέμοντάς του το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, στο Προεδρικό Μέγαρο.Απευθυνόμενος στον κ. Κυριακόπουλο, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι με τα σκίτσα του και τα κείμενα που τα διανθίζουν, έχει αποδείξει ότι εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι, πρωτίστως και διαχρονικώς, το χιούμορ στην πιο αυθεντική του έκφραση, και πρόσθεσε: «Το χιούμορ ως βασικό στοιχείο της Παιδείας και του Πολιτισμού μας. Δικαίως λοιπόν συγκαταλέγεσθε μεταξύ των κορυφαίων γελοιογράφων της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σας απονέμεται κατ’ αξίαν το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριακόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκ μέρους των συναδέλφων του, διότι όπως ανέφερε με την βράβευση αυτή βραβεύεται το χιούμορ, το ελληνικό χιούμορ, το οποίο πάντοτε στάθηκε στο ύψος του και αντάξιο όλης της ελληνικής παιδείας. Και κατέληξε υπενθυμίζοντας μια φράση της Ελένης Βλάχου, η οποία έλεγε: «δείξτε μου τις γελοιογραφίες μιας χώρας και θα σας πω τι πολίτευμα έχουν».

Το Τάγμα του Φοίνικος είναι παράσημο της Ελλάδας, που καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο Τάγμα του Γεωργίου Α΄. Η απονομή του παρασήμου συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1935 (με τον Γεώργιο Β΄), και συνεχίζει να απονέμεται και μέχρι σήμερα.

Απονέμεται από Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία.

Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας. Ο μεγαλόσταυρος του Τάγματος απονέμεται συνήθως σε διατελέσαντες Υπουργούς, Αρχηγούς Γ.Ε.ΕΘ.Α., Πρέσβεις και άλλες προσωπικότητες.

Το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους.

Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες, Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926-1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού “Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι” (αναγεννιέμαι από τη στάχτη μου). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935-1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε το βασιλικό στέμμα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλέως.

Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε το στέμμα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνόσημο της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Ο αστέρας του τάγματος του Φοίνικα είναι αργυρός με οκτώ ευθείες ακτίνες. Στο κέντρο του φέρει το Φοίνικα.

Η ταινία του τάγματος έχει χρώμα βαθύ κίτρινο με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

Οι ηθικές αμοιβές είναι με απλά λόγια τα παράσημα και τα στρατιωτικά μετάλλια που απονέμονται σε άτομα για εξέχουσες πράξεις με τις οποίες τίμησαν το Έθνος. Ήρωες των μαχών, ήρωες των τεχνών, των γραμμάτων, της επιστήμης . Τα παράσημα είναι διαφορετική κατηγορία από τα στρατιωτικά μετάλλια παρόλο που συγχέονται πολύ συχνά. Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες ηθικών αμοιβών και ποια είναι τα παράσημα και τα μετάλλια του έθνους μας;

(46)