Μια απέραντη θλίψη πλημμύρισε, αγαπητοί μου, την καρδιά μας, όταν πληροφορηθήκαμε το φευγιό, του φίλου και συναδέλφου μας, ΝΙΚΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, του ωραίου Νίκου, που έφυγε για πάντα από κοντά μας· του Νίκου Βαλαβάνη, που υπήρξε ευγενικός και εκλεκτός συνάδελφος, άριστος, καταξιωμένος παιδαγωγός και μεγάλος πατριώτης.

Είχα την τύχη να συνυπηρετήσω για ένα διάστημα, μαζί του, και διαπίστωσα ότι, εκτός από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, αρχές και αξίες που πρέσβευε και υποστήριζε πιστά, διαπίστωσα την ολύμπια πραότητά του μέσα στην τάξη αλλά και την άριστη παιδαγωγική του κατάρτιση και διδασκαλία.

Είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου μια δειγματική διδασκαλία στη Φυσική Πειραματική που, με χαμόγελο και τέλεια γνώση του αντικειμένου, μαγνήτιζε και γοήτευε μαθητές και δασκάλους.

Υπήρξε δυναμικός, ωραίος ως Έλλην, αθλητικός, ακούραστος εργάτης της λαϊκής μας παιδείας, αλλά και με έντονο ενδιαφέρον για την πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας.
“Ήσουν καλός, ήσουν γλυκός κι είχες τις χάρες όλες”, όπως, λέει, και ο ποιητής…

Ο Νίκος Βαλαβάνης υπήρξε διεκδικητικός στους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και άνοδο του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου των μαθητών αλλά και του συνόλου, όλων μας.

Βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι, ως Πρόεδροι Κοινοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι εκεί θαύμασα την αγωνιστικότητά του, τη διορατικότητά του, την προσέγγιση με επιστημονικό τρόπο του θέματος, το θάρρος, την αποφασιστικότητά του και το σημαντικό έργο που επιτέλεσε σ’ αυτόν τον τομέα.

Ο Ν.Β. υπήρξε αφοσιωμένος σύζυγος στην αγαπημένη του, Νίκη, σεβαστός, σοφός, δίκαιος και στοργικός πατέρας, αλλά και λατρεμένος παππούς.

Η Τεγέα απώλεσε ένα σημαντικό άνθρωπο, με μεγάλη προσφορά στην οικογένειά του, στην παιδεία αλλά και στα κοινά.

Αγαπημένε μου, Νίκο, φίλε και συνάδελφε, έφυγες δυνατός και όρθιος, όπως έζησες πάντα, ως περήφανος Αρκάς.
Ήρθε, όμως, η ώρα να σου απευθύνουμε το στερνό, αντίο, το “ύστατο χαίρε” των αρχαίων.
Να σ’ ευχαριστήσω που είχα την τιμή να ήμουν φίλος σου, να ευχηθώ στην οικογένειά σου τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, και να είναι υπερήφανοι που σε είχαν πατέρα.
Καλό κουράγιο· καλό ταξίδι· καλό παράδεισο.
Πάρε μαζί σου την αγάπη μας, συντροφιά και βάλσαμο, στο ταξίδι σου, και άφησε, σ’ εμάς, τις αρετές σου, να τις ανακαλούμε στη μνήμη μας.
Το ιερό και ιστορικό χώμα της Τεγεάτικης γης, που πότισες με τον τίμιο ιδρώτα σου, και που θα σε σκεπάσει, σε λίγο, ας είναι ελαφρύ.
Αιωνία σου η μνήμη.

Ο Συνάδελφός σου
Γιώργος Αλουπογιάννης

(31)