7 Απριλίου 1896. Στους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ο Λεωνίδας Πύργος κατακτά το πρώτο χρυσό ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων. Ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο της ξιφασκίας και χάρισε στην Ελλάδα το ένα από τα τέσσερα μοναδικά ολυμπιακά μετάλλια του αθλήματος. Όλα αποκτήθηκαν στους αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας.

Η ξιφασκία ήταν ένα από τα εννιά αγωνίσματα που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Οι αγώνες διεξήχθησαν στο Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Είχε χτιστεί με τη χρηματοδότηση του Ευάγγελου Ζάππα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε για αθλητική διοργάνωση.
Στις 7 Απριλίου 1896 η ελίτ της αθηναϊκής κοινωνίας συγκεντρώθηκε γύρω από τον αγωνιστικό χώρο για να παρακολουθήσει τον ιστορικό τελικό μεταξύ του Λεωνίδα Πύργου και του Γάλλου Ζαν Περόνε.

Ο Λεωνίδας Πύργος, ο πρώτος σύγχρονος χρυσός Έλληνας ολυμπιονίκης

Ο τελικός που έφερε το πρώτο χρυσό στην σύγχρονη Ολυμπιάδα

Στα αγωνίσματα της ξιφασκίας μπορούσαν να συμμετέχουν όχι μόνο αθλητές αλλά και εκπαιδευτές του αθλήματος. Στο αγώνισμα ξίφους ασκήσεως (φλερέ) συμμετείχαν μόνο δύο αθλητές, ο παγκόσμιος πρωταθλητής ξιφομαχίας Ζαν Περόνε και ο 25χρονος οπλοδιδάσκαλος Λεωνίδας Πύργος.
Ο Γάλλος ξιφομάχος κατοικούσε μόνιμα στην Ελλάδα και υπήρξε φίλος με τον αντίπαλο του.
Οι δύο τους μονομάχησαν κατευθείαν στον τελικό του αγωνίσματος.
Η Ολυμπιάδα του 1896 ήταν η πρώτη και η τελευταία συμμετοχή για τους δύο ξιφομάχους, καθώς στην επόμενη η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε από κανέναν αθλητή, ενώ ο Περόνε δεν αγωνίστηκε ξανά με τα χρώματα της πατρίδας του.

Σε μια αμφίρροπη μάχη ο Πύργος κατάφερε να πετύχει το καθοριστικό χτύπημα ,να νικήσει 3-1 τον αντίπαλο του και να γίνει ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κόσμος που παρακολουθούσε την αναμέτρηση σήκωσε απευθείας τον ολυμπιονίκη στους ώμους του και τον περιέφερε στους δρόμους της Αθήνας, όπου και αποθεώθηκε. Οι στιγμές δόξας και υπερηφάνειας για τη ξιφασκία συνεχίστηκαν με το χρυσό του Ιωάννη Γεωργιάδη, το ασημένιο από τον Τηλέμαχο Καράκαλο και το χάλκινο από τον Περικλή Πιερράκο Μαυρομιχάλη. Στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα κατακτήθηκαν τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στην ξιφασκία και είναι τα μοναδικά που που έχει κερδίσει η Ελλάδα στο αγώνισμα.

Τρεις μέρες μετά από την νίκη του ο Λεωνίδας Πύργος γιόρτασε και αυτός την επιτυχία του Σπύρου Λούη. Παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα του μαραθωνοδρόμου και ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν κοντά του για να τον συγχαρούν.

Ποιος ήταν ο αθλητής που κατέκτησε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο

Ο πρώτος χρυσός σύγχρονος Έλληνας ολυμπιονίκης γεννήθηκε το 1871 στη Μαντινεία Αρκαδίας. Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης και γρήγορα ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, Νικόλα Πύργου, που ήταν ο πρώτος χρονολογικά Έλληνας οπλοδιδάσκαλος. Μαζί με τον Ηλιόπουλο έθεσαν τις βάσεις της ελληνική οπλομαχίας, η οποία εμφανίστηκε στην σύγχρονη Ελλάδα μετά τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ως μάθημα στη Σχολή Ευελπίδων, με πρώτο οπλοδιδάσκαλο τον Γερμανό Φ. Μύλλερ. Ο Λεωνίδας Πύργος μετά το τέλος της αθλητικής του σταδιοδρομίας έγραψε εγχειρίδια για το άθλημα της ξιφασκίας ενώ συνέχισε να εκπαιδεύει στρατιωτικούς και αθλητές. Δέχτηκε την τιμή της βασιλικής οικογένειας όχι μόνο για το μετάλλιο του αλλά και για τη συνεισφορά του ίδιου και της οικογένειας του στην ελληνική κοινωνία.

Πηγή
www.mixanitouxronou.gr

(53)