Tο κουδούνι χτύπησε και φέτος και όλοι οι μαθητές πήραν τις θέσεις τους στα θρανία. Πριν, όμως, εσείς γονείς, στείλετε τα παιδιά σας σχολείο, βεβαιωθείτε ότι έφαγαν το πρωινό τους»!

Το ανωτέρω είναι τίτλος και προλόγισμα της Κων/τίνας Πιτταρά (Διαιτολόγου-Διατροφολόγου) από τον «Παλμό» στο τόσο χρήσιμο και ωφέλιμο κείμενο, που, ακολουθεί αφού, πόσες και πόσες φορές, οι γονείς αμελούν να φροντίσουν τα παιδιά τους πριν φύγουν για το σχολείο… Ας το δούμε:
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας παραλείπουν το πρωινό συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο γεύμα της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι μένουν νηστικά για περισσότερες από 15 ώρες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα στομάχια που γουργουρίζουν… αλλά και η μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Φαίνεται ότι τα παιδιά που παίρνουν πρωινό συγκεντρώνονται καλύτερα στην τάξη και έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τα διαγωνίσματα. Επίσης, έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Ακόμα και τα παιδιά που τρέφονται σωστά αλλά παραλείπουν το πρωινό αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές ώστε να ενταχθεί το πρωινό γεύμα στη διατροφή των παιδιών:

Πολλά παιδιά δεν πεινούν το πρωί διότι έχουν τσιμπολογήσει αρκετές «λιχουδιές» το προηγούμενο βράδυ. Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να τρώνε τίποτα πέρα από το βραδινό τους.

Ρυθμίστε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα, ώστε να μην είστε βιαστικοί. Αφήστε τα παιδιά να ντυθούν πρώτα, ώστε να έχουν χρόνο να «ξυπνήσουν» και να πεινάσουν.

Γίνετε το πρότυπο για τα παιδιά σας. Είναι γνωστό πως τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονέων τους. Οπότε, απλά θα πρέπει να γίνει συνήθεια να κάθεστε κάθε πρωί στο τραπέζι και να τρώτε πρωινό με τα παιδιά σας.
Το πρωινό γεύμα για να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να αποτελείται από τα εξής τρία συστατικά:
Πρωτεΐνες: Οι καλύτερες επιλογές για το πρωινό είναι το αυγό, το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.
Υδατάνθρακες: Μπορείτε να επιλέξετε βρώμη, δημητριακά πρωινού, ψωμί, φρυγανιές, κριτσίνια, αραβική πίτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Φροντίστε όλα τα τρόφιμα να είναι ολικής αλέσεως.
Φρούτα και λαχανικά: Επικεντρωθείτε στα φρέσκα φρούτα εποχής. Προσοχή χρειάζεται ώστε να μη γίνεται υπερκατανάλωση χυμών. Μην ξεχνάτε και τα λαχανικά! Λίγη ντομάτα ή μαρούλι στο σάντουιτς είναι ιδανικές λύσεις.

Επίσης, αν αρέσουν στο παιδί μπορούν να ενταχθούν τρόφιμα όπως μαργαρίνη, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα. Αν πάλι ζητά κάτι διαφορετικό θα μπορούσατε μια στο τόσο να φτιάξετε κάποιες σπιτικές «λιχουδιές», όπως κέικ με φρούτα, μπισκότα βρώμης, μηλόπιτα, ρυζόγαλο, κρέπα με τυρί και ντομάτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, ομελέτα με λαχανικά κλπ.

 

 

(26)