Οι έρευνες στην περιοχή Μικρή Ρεποντίνα εντόπισαν τον Ιανουάριο του 2017 ένα βαθύ όρυγμα μέσα στην πυκνή βλάστηση . Το εντυπωσιακό ήταν ότι στο βαθύτερο του σημείο ήταν πλυμμηρισμένο από νερό. Τότε ο δύτης Αντώνης Γκράφας και η ομάδα του αποφάσισαν να καταδυθούν και να εξερευνήσουν το μυστηριώδες σπήλαιο του Αρκαδικού χωριού.

Η είσοδος αυτού του πανέμορφου σπηλαίου βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων. Εκτείνεται δυτικά σε μήκος περίπου 18 μέτρων και πλάτος 60 μέτρων. Το βαθύτερο σημείο του, αγγίζει τα 58 μέτρα και το ρηχότερο (ταβάνι), τα 20 μέτρα. Φωτο: Μυλωνάκης Κώστας.

Το Αρκαδικό χωριό βρίσκεται, μετά τον Άγιο Ανδρέα, στο δρόμο προς Λεωνίδιο και είναι ένας ολοκληρωμένος πρότυπος οικισμός, που αναπτύσσεται από το 1993. Το σπήλαιο όπου καταδύθηκε η ομάδα, είναι απαράμιλλης ομορφιάς, με σπουδαία ευρήματα. Ο δύτης, απαθανάτισε καρέ – καρέ το εγχείρημα που έφερε στο φως σπάνια γεωλογικά φαινόμενα και έναν ανεπανάληπτο βυθό.

Αεροφωτογραφία του Αρκαδικού χωριού Φωτο: Μυλωνάκης Κώστας

Μέσα σε αυτό το, άγνωστο σπήλαιο αλλά μοναδικό σε ομορφιά, υπάρχουν παντού μικροί και μεγάλοι σταλακτίτες, δαντελωτές κουρτίνες από σταλακτιτικό υλικό δεκάδων μέτρων, όπως επίσης και τεράστιος σταλαγμίτης βορειοδυτικά από την είσοδό του.

Τα φανάρια των δυτών κάνουν πολλά παιχνίδια με τα χρώματα και τις φυσαλίδες από τις εκπνοές τους. Το βασικότερο όμως είναι η πολύ καλή ορατότητα. Φωτο: Μυλωνάκης Κώστας

Μέσα σε αυτό το ήσυχο αλλά και κλειστό περιβάλλον ο δύτης μπορεί να θαυμάσει και να απολαύσει, σεβόμενος τους κανόνες της σπηλαιοκατάδυσης, όλο αυτό το υπέροχο δημιούργημα της φύσης που σίγουρα χρειάστηκε χιλιάδες χρόνια για να γίνει, όπως μαρτυρoύν οι πελώριοι σταλακτιτικοί σχηματισμοί οι οποίοι αποτελούν τον συνηθέστερο διάκοσμο των υποβρύχιων σπηλαίων.

Η σύσταση του νερού είναι υφάλμυρη. Το γλυκό νερό από τις παρακείμενες πηγές αναμειγνύεται με αυτό της θάλασσας. Φωτο: Μυλωνάκης Κώστας

 

Το Αρκαδικό Χωριό άρχισε να δημιουργείται στο πλαίσιο σημαντικού προγράμματος παραθεριστικών οικισμών το 1993. Φωτο: Μυλωνάκης Κώστας

Παρακολουθείστε το βίντεο με την κατάδυση του δύτη Αντώνη Γκράφα και της ομάδας του μέσα στο σπήλαιο. Οι εικόνες εντυπωσιάζουν:

(371)