Aν προ διετίας έγινε η παρουσίαση της Μελέτης Αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης (η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος» ενώπιον του Περιφερειάρχη, Π. Τατούλη), είναι άξιο απορίας, τι γίνεται μ’ εμάς, με το δικό μας Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας το οποίο βρίσκεται κατάκαμπα του μικρού οροπεδίου, εντός των ερειπίων της Αρχαίας Πόλης, και είναι το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο στην Ελλάδα, που, βρίσκεται, όχι σε πλαγιά -βλέπε Επίδαυρο, Μεγαλόπολη…- αλλά σ’ επίπεδη επιφάνεια!
Τι γίνεται, λοιπόν, μ’ αυτό το θέατρο το οποίο μένει, έτσι, αιώνες; δεν βρέθηκε ακόμη λύση για την αναστήλωση του όπως δεν βρίσκεται λύση και για την ανασκαφή της Αρχαίας Μαντινείας…; Κι όμως, πλέον, αυτό το θέατρο -με τον “Καλλικράτη”- έχει ενταχθεί στον Δήμο Τρίπολης, ο οποίος, με την «επισημότητα» πλέον που διαθέτει, ως Πρωτεύουσα Νομού κι Έδρα της Περιφέρειας, πρέπει να πάρει ζεστά το θέμα, προς όφελος, και της ίδιας της πόλης, της Τρίπολης, και των, πέριξ, της αρχαίας Μαντινείας, χωριών-προαστίων της…!

Ο προϋπολογισμός του έργου της Αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης ήταν 5.000.000 ευρώ! Στην όλη προσπάθεια, εκτός της Περιφέρειας Πελ/νήσου, συμμετείχανν η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, το «Διάζωμα», το Υπ. Πολιτισμού… -αυτά προς ενημέρωση…

Ο νέος Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, που τρέφει μια ιδιαιτερότητα για τη Μαντινειακή ύπαιθρο… -άλλωστε είναι και το χωριό του προς τα εκεί…-, μήπως πρέπει να πράξει κάτι το πολύ ουσιαστικό γι’ αυτήν, όπως είναι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου και η ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου; Το ίδιο αναλογεί, και στον Περιφερειάρχη, Π. Τατούλη, αν και κάτι φαίνεται να κινείται… με την ανασκαφή των θεμελίων του τείχους…· όμως, πρέπει να προχωρήσουμε, πιο βαθιά στο έδαφος και πιο εκτεταμένα… αφού τόσες αρχαίες μάχες διεξήχθησαν εδώ… όπως και “Τάφος του Επαμεινώνδα” είν’ αυτός που ακόμη δεν έχει βρεθεί…! Γνωρίζουμε για τ’ αρχαιολογικά ευρήματα… -στην κορυφή και στα πλάγια- του λόφου “Γκορτσούλι”…· το εσωτερικό τού λόφου, τι, άραγε, να μας επιφυλάσσει; μήπως κάτι το “Αμφιπολιακό”…!

Σε περίπτωση αποκατάστασής του, αυτό το Θέατρο, δύναται ν’ αποτελέσει προσθήκη και συμπλήρωμα του Θεάτρου Επιδαύρου… Οι παραστάσεις που δίνονται, στην Επίδαυρο, μπορούν να επαναλαμβάνονται, Κυριακές ή Δευτέρες, στη Μαντινεία… Επίσης, μπορεί να παίξει και ρόλο δεύτερου «Μικρού Θεάτρου Επιδαύρου» για ποιοτικές Μουσικο-θεατρικές παραστάσεις… Όταν η Αρχαία Μαντινεία απέχει μόλις 1μιση ώρα από την Αθήνα, μόνο 4 χλμ. από την Εθνική Οδό Αθήνας-Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας (Σπάρτης), ελάχιστα 100άδες μέτρα… κάπου μισό χλμ. από την Εθνική Οδό την άγουσα προς τον Ορεινό Όγκο του Μαινάλου και άλλο τόσο από τα Σπήλαια Κάψια ενώ, από την Τρίπολη 10 χλμ.· ίσως, έτσι, και μ’ αυτά τ’ αριθμητικά και γεωγραφικά δεδομένα, ίσως, έτσι, κατανοήσουμε την ωφελιμότητα αυτού του Θεάτρου για τους Αθηναίους, τους Τριπολίτες και Μαντίνειους (συν Γορτύνιους) αλλά και τους φιλότεχνους της κεντρο-νοτιο-ανανατολικής Πελ/νήσου! Πολύ περισσότερα οφέλη -εννοείται αυτό- μπορούμε να έχουμε αν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και του χώρου της Αρχαίας Μαντινείας και βρεθεί ο “περιλάλητος” Τάφος του Επαμεινώνδα…

Και, ασφαλώς, δεν ήταν έτσι ο χώρος της Αρχαίας Μαντινείας με την Αγορά της, το μαρμάρινο Θέατρό της… σε περιόδους ακμής της πόλης… αλλά και μετά… Από εκεί και πέρα, ανά τους αιώνες και, κυρίως, από το 1700 μ.Χ.  και μετά, “περιηγητές και λοιποί δήθεν φιλέλληνες-αρπάχτρες” μάς ξεπουπούλιασαν… ενώ, μάρμαρα και πέτρες από τον χώρο, βρίσκονται σε σημερινά σπίτια και καλύβια της περιοχής, σε κεφαλόσκαλα και πηγάδια… Ας γίνει μια έρευνα, και ας καταγραφούν, εμπεριστατωμένα, τουλάχιστον… και ό,τι μπορεί να ξηλωθεί ας επιστρέψει στον χώρο της Αρχαίας Πόλης…

Και ας γίνει, βρ’ αδερφέ, μια συνολική προσπάθεια από την Περιφέρεια και τον Δήμο Τρίπολης όπως ανασκαφεί ο αρχαιολογικός χώρος της Μαντινείας, και αναστηλωθεί και αποκατασταθεί το Μαντινειακό Θέατρο… γιατί το αξίζει! Εάν δεν γίνει τώρα, με τον Τατούλη στην Περιφέρεια και τον Παυλή από το Κακούρι… άλλη ευκαιρία -λυπάμαι που το λέω- δεν θα βρεθεί… αφού, και τα κάποτε υποτίθεται “τρανταχτά” ονόματα που ψηφίζαμε, από την Αρκαδία για το Κοινοβούλιο, αποδείχθηκαν… “άνθρακες ο θησαυρός”…

Αγήνωρ

(59)