Μια κλασική ερώτηση των Δασκάλων στο Δημοτ. Σχολείο ή και στην Α’ Γυμνασίου από τους Καθηγητές -παλιά- στο μάθημα της Γεωγραφίας ήτανε
– Πες μου, παιδί μου, πόσες και ποιες είναι οι Επαρχίες του Ν. Αρκαδίας και ποιες οι πρωτεύουσές τους; για να πάρει την απάντηση
Ο Ν. Αρκαδίας έχει τέσσερις Επαρχίες: την επαρχία Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη, την επαρχία Γορτυνίας με πρωτεύουσα τη Δημητσάνα, την επαρχία Μεγαλοπόλεως με πρωτεύουσα τη Μεγαλόπολη και την επαρχία Κυνουρίας με πρωτεύουσα το Λεωνίδιο…

Σήμερα, με τον “Καλλικράτη”, τα γεωγραφικά όρια του Νομού μας, δεν έχουν αλλάξει ή, μάλλον, έχουν αλλάξει στο ελάχιστο… Αντί, να λέμε, Επαρχίες, λέμε, Δήμοι· και στην Κυνουρία, αντί για έναν Δήμο έχουμε δύο… Εάν θέλαμε, λοιπόν, να απαντήσουμε στην ανωτέρω ερώτηση των Δασκάλων και Καθηγητών, έπρεπε να λέμε:
Ο Ν. Αρκαδίας έχει πέντε Δήμους: τον Δήμο Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη, τον Δήμο Γορτυνίας με πρωτεύουσα τη Δημητσάνα, τον Δήμο…

Ναι· από τη στιγμή που επανήλθαμε σε ταύτιση, Επαρχιών με Δήμους, γιατί πρέπει να συνεχίζουμε, να λέμε “Δήμος Τριπόλεως” κι όχι “Δήμος Μαντινείας”;
Όσοι το είδανε και το προτείνανε, εγωιστικά, δηλ. την Τρίπολη, ως πρωτεύουσα του Νομού και του υπάρχοντος Δήμου Τριπόλεως και όχι, ως πρωτεύουσα του Δήμου Μαντινείας, είναι αρκετά φθηνή δικαιολογία… Όσοι, πάλι, το είδανε, κατά τον τρόπο, ότι υπήρχε Δήμος Μαντινείας με πρωτεύουσα τη Νεστάνη… και ότι, πλέον, δεν μπορεί να… κι αυτό είναι άλλη “χαζή” σκέψη και δικαιολογία… Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να μη σκέφθηκε κανείς, και τίποτα, πάνω στο θέμα και να προέκυψε από μόνο του -με τους Δημοτικούς Άρχοντες όλα είναι δυνατά και πιθανά… οπότε…

Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα, να μετονομάσουμε τον “Δήμο Τριπόλεως” σε “Δήμο Μαντινείας” για τρεις λόγους:
α) Έχουμε σύμπτωση και ταύτιση των ορίων της “Επαρχίας Μαντινείας” με τα όρια του “Δήμου Τρίπολης”! Τουτέστιν, το Λεβίδι ή το Βαλτέτσι ή η Βλαχοκερασιά ή… ανέκαθεν ανήκανε στην “Επαρχία Μαντινείας”· γιατί επομένως, να μην ανήκουνε και, σήμερα, στη Μαντινεία στα πλαίσια του “Δήμου Μαντινείας”;
β) Με την ονομασία “Μαντινεία” παντρεύουμε την Αρχαία με τη Νεότερη Ελλάδα αφού “Μαντίνεια – Τρίπολη”! Άλλωστε, η Μαντινεία, δεν είναι μια συνηθισμένη λέξη αλλά μια ένδοξη αρχαία πόλη γνωστή και από τη “Μάχη της Μαντίνειας” που έπεσε ο Θηβαίος Επαμεινώνδας!
γ) Κατατάσσοντας τα χωριά της Σκυρίτιδας, του Βαλτετσίου, του Φαλάνθου, του Κορυθίου, του…. στον ίδιο γεωγραφικό-εκλογικό τομέα, δεν τ’ απογυμνώνουμε από τη Μαντινεία που ανήκουνε, μια ζωή, είτε ως ιδέα, είτε γεωγραφικά, είτε ως Επαρχία… αλλά τα ενσωματώνουμε, εκ νέου, κάτω από την ομπρέλα μια ιστορικής ονομασίας, αυτή της Μαντινείας… και όχι κάτω από το “Τρίπολη” που, τέλος πάντων, θα υφίσταται ως πρωτεύουσα…

Είναι μια ευκαιρία, σήμερα, που, κάτι συζητιέται για Περιφέρειες κ.λ.π. να ζητήσουμε μετονομασία…· ουδείς θα φέρει αντίρρηση, να προβούμε σε μια εσωτερική -άνευ σημασίας για τους άλλους- αλλαγή του ονόματος τού “μαμούθ”, πλέον, Δήμου μας και, από “Δήμο Τρίπολης” ή “Δήμο Τριπόλεως” να τον ονομάσουμε “Δήμο Μαντινείας με πρωτεύουσα την Τρίπολη”!

(546)